Δεύτερες σκέψεις για την επένδυσή τους στον ΟΤΕ κάνουν στη Deutsche Telekom, τα στελέχη της οποίας έκαναν χθες λόγο για επανεξέταση της στρατηγικής τους όσον αφορά στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό με το διευθύνοντα σύμβουλο Ρενέ Ομπερμαν να αναρωτιέται δημόσια αν ήταν ορθή η κίνηση του γερμανικού ομίλου να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση.

Όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, η τοποθέτηση του κ. Ομπερμαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα β\’ τριμήνου της DT ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στον ΟΤΕ χαρακτηρίζεται και ως προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να πουλήσει ένα επιπλέον 6% που έχει στον ΟΤΕ εντός του 2011 και κύριος υποψήφιος αγοραστής είναι, φυσικά, η DT.

Η επένδυση στον ΟΤΕ φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τη DT με το γενικό οικονομικό διευθυντή της τελευταίας, Τιμοθέους Χότγκες να σημειώνει στους αναλυτές ότι δεν αναμένει ανάκαμψη για τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο πριν το 2013. Οσον αφορά τα παράπονα των Γερμανών, δεν είναι άλλα από τις «παράλογες αποφάσεις», όπως χαρακτηρίστηκαν, της ρυθμιστικής αρχής, όπως, βέβαια, και οι υψηλές δαπάνες προσωπικού. Δύο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στην τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του ΟΤΕ με τους αναλυτές που, επίσης, πραγματοποιήθηκε χθες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε ότι ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι επενδύσεις για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων μέσω της τεχνολογίας VDSL, καθώς οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ουσιαστικά έχουν αποθαρρύνει τον ΟΤΕ.

Πακέτα
Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕΤΤ δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα στη σταθερή τηλεφωνία και έκανε λόγο, μάλιστα, για μία περίπτωση πακέτου που δεν ενεκρίθη επειδή δεν ήταν σύμφωνο με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ρυθμιστική αρχή κατά μόλις 0,1%.

Οσον αφορά στις δαπάνες προσωπικού στη μητρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε ότι έχουν φθάσει στο 37% των εσόδων, ποσό που είναι υψηλότερο ακόμη και από την περίοδο πριν την εθελουσία έξοδο του 2005. Μάλιστα, έσπευσε να παραθέσει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη Romtelecom, όπου το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 22% μετά τις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει. Οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων συνεχίζονται μεν, αλλά ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι δεν μπορεί να δηλώσει ότι είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δείξει πρόθεση να συμβιβαστούν.

Οσον αφορά στην πορεία του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την κινητή, όπου παρατηρείται τάση επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης των εσόδων στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες δείχνουν να κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα. Το πρόβλημα παραμένει η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2011 δεν δείχνουν να είναι καλύτερες.

Θετικά μόνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη
Η απουσία της έκτακτης εισφοράς ήταν ο κύριος λόγος που ο ΟΤΕ πέτυχε να παρουσιάσει ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 62,2 εκατ. ευρώ το β\’ τρίμηνο του 2011 έναντι ζημιών 60,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010. Όμως, τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 7,6% στα 1.254,9 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειωμένα κατά 14,3% στα 396,9 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ, και ιδίως η πορεία της σταθερής τηλεφωνίας σε Ελλάδα και Ρουμανία, επηρέασαν αρνητικά και εκείνα της Deutsche Telekom, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη ικανοποιητικά από τους αναλυτές. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου στο β\’ τρίμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 6,8% στα 14,475 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA παρουσίασαν πτώση 6,5% στα 4,687 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 26,7%, λόγω κυρίως της έκτακτης επιβάρυνσης 600 εκατ. ευρώ για μία εθελουσία έξοδο εργαζομένων στις δραστηριότητες στη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook