Σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από τον θάνατό του και ο δολοφόνος του δεν έχει βρεθεί

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ούλωφ Πάλμε, επέστρεφε πεζός στο σπίτι του από τον κινηματογράφο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Αποτελούσε πάγια συνήθεια για τον ίδιο να κυκλοφορεί χωρίς σωματοφύλακες. Έτσι έκανε και εκείνο το βράδυ που όμως αποδείχθηκε μοιραίο.

Στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν τάραξαν τη ησυχία της νύχτας και προκάλεσαν πανικό. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη.

Ο Ούλωφ Πάλμε πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος, ενώ ένας οδηγός ταξί που θα δει το περιστατικό καλεί ασθενοφόρο. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπιστώνουν ότι είναι νεκρός.

Η σύζυγός του κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο και να αναρρώσει. Το ερώτημα όμως που γεννήθηκε και παραμένει αναπάντητο ακόμη και σήμερα είναι το εξής: «Ποιος σκότωσε τον Ούλωφ Πάλμε;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, ο δράστης της δολοφονίας διέφυγε προς τα ανατολικά, διασταύρωση Τουννελγκάταν και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Στην έρευνα της δολοφονίας του έλαβαν μέρος και οι μυστικές υπηρεσίες.

Η σύζυγός του αναγνώρισε τον δράστη στο πρόσωπο του Κρίστερ Πέτερσον, ενός ναρκομανή με βαρύ ποινικό μητρώο. Ο Πέτερσον όμως αθωώθηκε στο Εφετείο καθώς τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή.

Τριανταένα χρόνια μετά ο φάκελος της δολοφονίας του σουηδού πρωθυπουργού θα ξανανοίξει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας ο γενικός εισαγγελέας της Στοκχόλμης θα ξεκινήσει την έρευνά του την 1η Φεβρουαρίου του 2016.

«Είναι τιμή μου και αποδέχομαι την δύσκολη αυτή αποστολή», δήλωσε τότε ο ίδιος με την υπόθεση όμως να παραμένει ανοιχτή ακόμη και σήμερα.

Γνωστή ήταν και η αγάπη του Ούλωφ Πάλμε για τη Ελλάδα. Αγαπούσε ιδιαίτερα την Κρήτη όπου είχε και σπίτι. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, θεσπίστηκε το «Βραβείο Ούλωφ Πάλμε», που αποδίδεται κάθε χρόνο για ένα εξαιρετικό επίτευγμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook