Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, στην διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, στην διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης, για τα πολύ σοβαρά εργασιακά ζητήματα που έχουν με τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους των Νοσοκομείων σε σχέση με τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις έργου και συγκεκριμένα για το αίσχος της κατ’ ουσίαν κατάργησης του δικαιωματος στη μητρότητα. 

“Ξεκαθαρίσαμε με κάθε τόνο ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, το 2017 να αμφισβητούνται δικαιώματα όπως αυτό της μητρότητας καθώς οι συμβάσεις έργου που έχουν προκύψει από το νόμο έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προβλέπουν ούτε την ειδική 6μηνη άδεια του ΟΑΕΔ, παρόλο που παρακαρατούνται κανονικά οι εισφορές στο ΙΚΑ, ούτε την 9μηνη άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπαλληλοι.

Οι συνδικαλιστές που παραβρέθηκαν ανέδειξαν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει το θράσος να καυχιέται για ευνοϊκές λύσεις, την ίδια στιγμή που διατηρεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο από κάθε μορφή εργασιακής σχέσης (ιδιωτικού, δημοσίου, έργου) πρωτοστατόντας στην υπονόμευση του δικαιωματος στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. 

Η διοίκηση της ΥΠΕ, για λογαριασμό της κυβέρνησης, υπερασπίστηκε αυτές τις επιλογές με το επιχείρημα του απεγκλωβισμού από τους εργαλάβους που δεν τηρούσαν το εργατικό δίκαιο ενώ με δική της ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων διαιωνίζοταν τόσα χρόνια το σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβικών συνεργείων χωρίς κανένα έλεγχο. 

Αποσπάστηκε από πλευράς της διοίκησης της ΥΠΕ η δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις από συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι το τέλος του 2017.  Είναι μία εξέλιξη που δεν λύνει μέν το πρόβλημα παρόλα αυτά αντιμετωπίζει το άμεσο ζήτημα κάλυψης αυτών των γυναικών από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Εξακολουθεί όμως και αυτή η επιλογή να αποτελεί ομηρία για τους εργαζόμενους αφού στο τέλος του χρόνου θα διακυβεύεται για μια ακόμα φορά η εργασία τους.

Σε κάθε περίπτωση, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα από υποσχέσεις επί των υποσχέσεων.  Καλούμε τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τις μωρομάνες, τις νέες μανάδες, τα νέα ζευγάρια να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, αφού ακόμα και ψηφισμένοι από αυτήν νόμοι είναι υπό αίρεση, πόσο μάλλον οι προφορικές δεσμέυσεις. Να συσπειρωθούν τώρα στα σωματεία τους και να ειναι σε άμεση ετοιμότητα για οποιαδήποτε εξέλιξη. 

Να παλέψουν όχι μόνο για το δικαίωμα στη μητρότητα αλλά και για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγρονες ανάγκες τους, να παλέψουν για τη μετατροπή των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook