Το νέο κεφάλαιο που άνοιξε ο Μιχάλης Σάλλας μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Τράπεζας Πειραιώς, αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερες σελίδες, έχοντας ως “επικεφαλίδα το όνομα “Lyktos”.

Ο πολύπειρος τραπεζίτης, γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, επέλεξε να δώσει στον επενδυτικό όμιλο που έχει δημιουργήσει το όνομα της αρχαιότερης πόλης της νήσου. Η Λύκτος (ή Λύττος) γνώρισε μεγάλη ακμή, χρησιμοποιούσε δικό της νόμισμα και διέθετε στρατό, ενώ αναφέρεται σε πλήθος αναφορών στα έργα πολλών αρχαίων συγγραφέων (Όμηρος, Ησίοδος, Πλούταρχος, Στράβων, Πολύβιος κ.α.).
Μέσω του Lyktos Group, λοιπόν, ο Μιχάλης Σάλλας πραγματοποιεί την δεύτερη, μετά την Παγκρήτια, στρατηγική του κίνηση στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο, αποκτώντας ποσοστό 20%, όπως αναφέρουν πληροφορίες, της Wealth Financial Services A.E.

Ποια είναι

Πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες εταιρείας στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, η οποία ξεκίνησε το 2010 από τέσσερα στελέχη με πολυετή πείρα σε τμήματα wealth management ελληνικών και ξένων τραπεζών.

Η εταιρεία σύναψε στρατηγική συνεργασία με την Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, με στόχο να εξασφαλίσει στους πελάτες την την απαραίτητη υποδομή, συνεργασία με ελληνικούς και ξένους θεματοφύλακες και πρόσβαση σε όλο το φάσμα επενδυτικών προϊόντων. Τρία χρόνια αργότερα, η Wealth ήταν ο μεγαλύτερος συνδεδεμένος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, ενώ το υπό παρακολούθηση ενεργητικό των πελατών της, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, είχε διπλασιαστεί.

Το 2015, εν μέσω μιας από τις δυσκολότερες οικονομικές χρονιές στην ιστορία της χώρας, η πέτυχε να καταγράψει άλλη μια χρονιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξής, με +25% αύξηση του κύκλου εργασιών και +10% αύξηση στα προ φόρων κέρδη, ενώ το υπό παρακολούθηση ενεργητικό αυξήθηκα κατά 45%.

Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε ιστορικό υψηλό στη κερδοφορία της, ενώ πρωταγωνίστησε και στην έκδοση των πρώτων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την συμμετοχή επενδυτών σε ομόλογα μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ των οποίων στις MLS Πληροφορική, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, MOTOR OIL και ΙΚΕΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας που προσφέρει εύρος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε χαρτοφυλάκια πελατών αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, partners της είναι οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βουργάνας, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Αθανάσιος Κοντονίκας, Παναγιώτης Πουλής και Φάνης Μυλωνάς.

Η Παγκρήτια

Μέσω της Lyktos Participations, από τον περασμένο Ιανουάριο τυπικά, ο Μιχάλης Σάλλας κατέχει θέση στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής Παγκρήτιας Τράπεζας.

Μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο Μιχάλης Σάλλας που σε μια περίοδο 25 ετών κατέστησε την Τράπεζα Πειραιώς τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, κατέχει ποσοστό 21,50% της τράπεζας που στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο έμπειρος τραπεζίτης διαβλέπει μεγάλες δυνατότητες της συνεταιριστικής τράπεζας στη συμβολή ανάκαμψης της οικονομίας. Παράλληλα, η είσοδός του ως στρατηγικού επενδυτή σηματοδοτεί την αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, την οποία επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εποπτικές Αρχές προκειμένου να καλύψουν το κενό των εμπορικών τραπεζών στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την περίοδο που η Παγκρήτια είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων funds που βλέπουν θετικά την είσοδό τους στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης τραπεζικής άδειας, την οποία κατέχουν οι συνεταιριστικές και η οποία μπορεί να διευρυνθεί, με στόχευση και στη διαχείριση “κόκκινων”δανείων.

Να σημειωθεί πως η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους, 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις (πάνω από 13% σε όλη την κρητική αγορά και πάνω από 20% στο νομό Ηρακλείου). Το 85% του συνόλου των δανείων της τράπεζας είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στων οποίων τη χρηματοδότηση η τράπεζα κατέχει σημαντική θέση στην Κρήτη.

Η Παγκρήτια διαθέτει επίσης εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών με 47 καταστήματα στην Κρήτη, παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο (συνολικά 54 καταστήματα πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης).

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook