Η πίεση συνεχίστηκε και χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο αν και οι διεθνείς αγορές πήραν κάποιες ανάσες, προερχόμενες κυρίως από τα θετικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Μετά την αμφισβήτηση, στην πράξη, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής (για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους), οι αγορές, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης. Είναι φανερή μία ένταση της επίθεσης των αγορών στην καρδιά της Ε.Ε. και στην ΕΚΤ για την άμεση λήψη δραστικής και αποτελεσματικής απόφασης.

Το στοίχημα των κερδοσκόπων έγινε ακόμη μεγαλύτερο, μετά μάλιστα τις δηλώσεις του επιτρόπου για οικονομικά θέματα, πως θα παρουσιάσουν προτάσεις για ευρω-ομόλογο τον Οκτώβριο.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί οι αγορές πραγματοποιούν σημαντικό πισωγύρισμα. Ο ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα δανεισμού τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στη διακύμανση του ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικώς στις 1.062,00 μονάδες μειωμένος κατά 2,25%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 87,53 εκατ. ευρώ.

Η απαξίωση των περισσότερων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζεται σε βαθμό οι κεφαλαιοποιήσεις να μην κατοπτρίζουν ούτε κατ' ελάχιστον πια τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών.Οι φόβοι ο Γενικός Δείκτης να δει τριψήφια επίπεδα είναι πλέον ορατή και εξαρτώνται αμιγώς από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έχει να δει τριψήφια από τις 7/1/1997, όταν είχε διαμορφωθεί σε κλείσιμο στις 989,9 μονάδες.Νέα χαμηλά σημειώνουν οι δεικτοβαρείς μετοχές του Χ.Α. και συγκεκριμένα η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Ας σημειωθεί φυσικά ότι συνεχίζεται και η πτώση για τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών αποτελεί συμπεριφορά προς τη χώρα και όχι προς συγκεκριμένες περιοχές. Υπ' αυτήν την έννοια, οι ξένοι επενδυτές ή πωλούν μετοχές του Χ.Α. στο σύνολό τους ή λαμβάνουν short θέσεις για το σύνολο της αγοράς με συγκεκριμένες συνέπειες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις από την Ε.Ε., οι πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία θα συνεχισθούν με απρόβλεπτα τελικώς αποτελέσματα και για τον ευρωπαϊκό βορρά.

Παράλληλα και η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι διφορούμενη και παρά τα θετικά στοιχεία η οικονομία της χώρας κινείται και αυτή σε τεντωμένο σχοινί. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν την ανάγκη άμεσων διεθνών πολιτικών αποφάσεων.