Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's ήλθε από το Παρίσι και ήταν σε καθησυχαστικό τόνο. Στη συνέχεια, το Λονδίνο επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την υποβάθμιση αναμενόμενη, ενώ το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το in.gr, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι η Γαλλία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και στα θεμέλιά της, καθώς και στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο [για τη μείωση του ελλείμματος] που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο» πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ο Μπαρουάν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, χαρακτήρισε «προβλέψιμη» την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την S&P.

«Είναι μια εντελώς προβλέψιμη συνέπεια της αναταραχής που προκλήθηκε από το Κογκρέσο πριν από λίγες εβδομάδες επειδή (βουλευτές και γερουσιαστές) δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ» δήλωσε ο Κέιμπλ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Όμως τώρα συμφώνησαν και η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αρκετά σταθερή» σημείωσε και τόνισε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε «σχετικά καλή κατάσταση».

Όσον αφορά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να συντονίσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνηση που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την υποβάθμιση των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι είναι σημαντικό ζήτημα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των άλλων χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ο Ρέσλερ σημειώνει: «Δεν σχολιάζουμε τις εκτιμήσεις των διαφόρων οίκων αξιολόγησης. Είναι όμως σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των άλλων χωρών είναι και για εμάς σημαντικό θέμα».

Η πλήρης συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, η οποία στην προαναγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν δίνει καμία άλλη πληροφορία για τις δηλώσεις του Ρέσλερ.