Να προχωρήσει ο Δήμος στην απαλλοτρίωση του Πρασίνου του βόρειου τμήματος του ρέματος Χρυσοπηγής, ζητά με ανακοίνωσή της η Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

  Ολοκληρώθηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο η άρση της απαλλοτρίωσης στο οικόπεδο Λυδάκη. Η απαλλοτρίωση του οικοπέδου αυτού δεν έγινε δυνατή λόγω της μεγάλης έκτασης (26 στρέμματα) και μεγάλης αντικειμενικής αξίας του (23 εκ. Ευρώ).  Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με την πολεοδόμηση της έκτασης, περιέρχονται στο Δήμο χωρίς οικονομική επιβάρυνση κοινόχρηστοι χώροι συνολικής επιφάνειας 12 περίπου στρεμμάτων (από εισφορά σε γη κλπ).  Στο οικόπεδο Λυδάκη εφάπτεται όμως και διαμορφωμένος χώρος  πρασίνου εμβαδού 22 στρεμμάτων, στην έκταση που προέκυψε από την κάλυψη του ρέματος Χρυσοπηγής, από τον Μπεντεβή μέχρι τη γέφυρα της οδού Γερωνυμάκη.

Βορείως της οδού Γερωνυμάκη το ρέμα έχει επίσης καλυφθεί, όμως δεν έχει γίνει κανένα έργο και η εικόνα είναι τριτοκοσμική. Επί δημαρχίας του κ. Γιάννη Κουράκη, με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Μανόλη Βασιλάκη (εκπροσώπου της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στην τότε Δημοτική Αρχή), ανατέθηκε η μελέτη αποτύπωσης και κτηματογράφησης της περιοχής και σύνταξης πράξης αναλογισμού. Οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες (αναρτήσεις, ενστάσεις κλπ) έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μόνο η τελική έγκριση της Περιφέρειας.

Στην περιοχή αυτή δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι 9 περίπου στρεμμάτων. Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία προτείνει στον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στην απόκτηση και διαμόρφωση των χώρων αυτών. Θα επιτύχει έτσι την αναπλήρωση κατά ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου του οικοπέδου Λυδάκη και θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των κατοίκων της περιοχής μεταξύ των οδών Γερωνυμάκη και Ικάρου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook