Αρκετοί από εσάς ετοιμάζεστε ψυχολογικά και οικονομικά για την πιο ποθητή περίοδο του χρόνου αυτή των καλοκαιρινών διακοπών.

Σίγουρα έχετε εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα ψάχνοντας για το «οικονομικό αλλά καλό» ξενοδοχείο και όλες τις άλλες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή που επιλέξατε.

Για το αυτοκίνητό σας όμως τι κάνατε; Όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα της εταιρείας ελαστικών Bridgestone μετά από 38.000 ελέγχους ελαστικών, που διεξήχθησαν σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του 2010, το 71% των οχημάτων κυκλοφορούν με τα ελαστικά τους να έχουν χαμηλότερη πίεση από την ενδεδειγμένη. Επίσης, περίπου το 12% των ελαστικών που κυκλοφορούν στο δρόμο είναι φθαρμένα κάτω από το νόμιμο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή βάθος πέλματος 1,6 mm

Μιλώντας σχετικά ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού γραφείου Επικοινωνίας της Bridgestone Ντες Κόλινς σημείωσε: «Αυτή την εποχή του χρόνου που οι οικογένειες αναχωρούν για μακρινά ταξίδια με πολύ φορτωμένα αυτοκίνητα, τα στοιχεία αυτά μας ανησυχούν περισσότερο. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια των οδηγών να ελέγχουν τα ελαστικά τους πριν ξεκινήσουν». Η οδήγηση με ελαστικά με χαμηλή πίεση είναι μία κακή συνήθεια για πολλούς λόγους:
•  Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια διότι περιορίζει το κράτημα του αυτοκινήτου
•  Μειώνει την ανθεκτικότητα του ελαστικού καθώς και τη διάρκεια ζωής του επειδή αυτό υπερθερμαίνεται
•  Επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου και κατ’ επέκταση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η Bridgestone συμβουλεύει όλους τους οδηγούς να ακολουθήσουν βασικούς κανόνες για ασφαλή και οικονομική οδήγηση:

1)Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών πριν ξεκινήσετε για διακοπές.
Οι προτεινόμενες πιέσεις βρίσκονται στο πορτάκι του ρεζερβουάρ, στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη του οχήματος. Ελέγξτε τα ελαστικά σας όταν είναι κρύα και να θυμάστε ότι η πίεση πρέπει να είναι υψηλότερη όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με επιβάτες και αποσκευές.

2)Ελέγξτε εκ νέου την πίεση επιστρέφοντας από τις διακοπές
 Η θερμότητα και οι μακρινές διαδρομές αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση. Γενικά, η πίεση των ελαστικών και το βάθος πέλματος πρέπει να ελέγχονται μία φορά το μήνα.

3)Μην παραφουσκώνετε τα ελαστικά σας
 Η πίεση θα αυξηθεί κατά 0.3 bar όταν ζεσταθούν τα ελαστικά. Ένα ελαστικό με μεγαλύτερη από την κανονική πίεση έχει μειωμένη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών και μικρότερη επιφάνεια επαφής με αποτέλεσμα να γλιστρά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook