Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, στην συνάντηση που οργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου με αφορμή την επικείμενη μεταφορά-κλείσιμο του ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 4 Μάρτη μετά από κάλεσμα του δημάρχου Ηρακλείου για την επικείμενη μεταφορά-κλείσιμο του ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσου, παρευρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε πως οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η δημιουργία του ΕΦΚΑ συνδέονται άμεσα με την συρρίκνωση των παροχών στην κοινωνική ασφάλιση και τη συρρίκνωση-συνένωση των δομών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους ασφαλισμένους, λιγότεροι να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας αφού θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο ΕΦΚΑ, όπως και οι προηγούμενες ενοποιήσεις – συγχωνεύσεις, όπως π.χ. υποκατάστημα Χερσονήσου, κ.λ.π. που έγιναν στο παρελθόν δεν αφορούσαν υποτιθέμενο «νοικοκύρεμα» ή «μείωση λειτουργικών εξόδων», αλλά εξυπηρετούσαν τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και τη θέσπιση αντιασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Άλλωστε, ο νόμος 4387/2016 προχωρά γρήγορα σε ένα καθαρά ιδιωτικοποιημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων, την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, κατηγοριών και κλάδων, μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες πλεονάζοντος προσωπικού, μείωση αντικειμένων. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλιση αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι με βάση το νέο οργανόγραμμα προβλέπεται η αντικατάσταση των γραφείων εσόδων και οικοδομικών τμημάτων και τη σύσταση γραφείο ασφαλιστικών συμβούλων.

Όμως, σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση των δομών όπως και του ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσου που είναι υποστελεχωμένες ή κοστίζουν χιλιάδες ευρώ από τα μισθώματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά όταν αυτό χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για το κλείσιμο.

Ο Μ. Συντυχάκης προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ πρότεινε να διατηρηθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους των ανατολικών περιοχών του Ηρακλείου καθώς και το δήμο Χερσονήσου αλλά να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό με σταθερή και μόνιμη εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές σε όλο το νομό Ηρακλείου, με ευθύνη του κράτους πλήρως στελεχωμένες που να καλύπτουν τις ανάγκες και των κατοίκων της υπαίθρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook