Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Χανίων Βάλιας  Βαγιωνακη προς τον Υπ. Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη

Συζητήθηκε την Παρασκευή 3 Μάρτη η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Χανίων για την αποκατάσταση καταστροφών εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων της 11ης Φεβρουαρίου 2017.

Η κα Βαγιωνάκη στην πρωτολογία της τόνισε πως ο νομός Χανίων επλήγη από «σφοδρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τα σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε μεγάλο χρονικό διάστημα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων και την πρόκληση καταστροφών σε υποδομές οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης», ενώ σύμφωνα με τη βουλευτή «είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΔΕ Κολουμβαρίου πολλά χιλιόμετρα οδικού δικτύου έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί».

Η κα Βαγιωνάκη σημείωσε πως οι Δήμοι Πλατανιά και Αποκόρωνα έχουν κηρυχθεί από την περιφέρεια ως περιοχές έκτακτης ανάγκη, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές καταστροφές στον Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου. 

«Για τις καταστροφές έχουν σταλεί τεχνικά δελτία προς τα αρμόδια Υπουργεία, το ύψος των οποίων εκτιμάται πως ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια» ανέφερε η κα Βαγιωνάκη, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό να μάθει «ποια οικονομικά μέτρα προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα κι αν σκοπεύει να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κριθούν ως πλημμυροπαθείς οι προαναφερθείσες περιοχές».

Ο κ. Σκουρλέτης από τη μεριά του αναγνώρισε πως τα ακραία φαινόμενα «θα καταγραφούν στην ιστορία της μετεωρολογίας ως φαινόμενα χωρίς προηγούμενο για τον νομό», ενώ υποστήριξε πως η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων «σχετίζεται κάθε φορά και με την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων». 

«Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να δοθούν αποζημιώσεις απ’ όλα τα Υπουργεία», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ επί τη ευκαιρία της ερώτησης ενημέρωσε την κα Βαγιωνάκη πως «από τον Νοέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 61 αποφάσεις ενίσχυσης Δήμων για παρόμοιες καταστάσεις καταστροφών, ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο έγκαιρης παρέμβασης από το Υπ. Εσωτερικών για τέτοιου είδους έκτακτες συνθήκες».

Η κα Βαγιωνάκη στη δευτερολογία της ζήτησε να υπάρξει αντίστοιχα έγκαιρη θεραπεία των προβλημάτων και για τα Χανιά, καθώς όπως σχολίασε «οι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί έγκαιρα κι έχουν καταθέσει αιτήματα προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία», ενώ σημείωσε πως θεωρεί «αναγκαίο» να δοθεί «άμεσα το έκτακτο βοήθημα προς τις 35 οικογένειες που έχει κριθεί πως το δικαιούνται ύψους περίπου 600 ευρώ» για την αποκατάσταση ζημιών σε οικοσκευή.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook