Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, δηλώνουν η Λευκωσία και η Αθήνα, μετά την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα αντιδράσει αν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το φθινόπωρο.

Η απάντηση σύμφωνα με το in.gr, έρχεται έπειτα από ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες της Κύπρου για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι νόμιμες: «Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το τουρκικό υπουργείο συνδέει μάλιστα την υπόθεση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: «Σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες».

«Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για το ότι η Τουρκία και η \”Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου\” θα κάνουν τα απαραίτητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε γραπτή του απάντηση το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, σημειώνει, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί. Το Κυπριακό όμως, δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνει.

Είναι στο χέρι της Τουρκίας, αναφέρει ο κύριος Στεφάνου, να επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό, να επανενωθεί το νησί και να μπορεί ο λαός του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να εκμεταλλεύονται το φυσικό του πλούτο.

Στην Άγκυρα απάντησε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας:

«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

»Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

*Στην Αθήνα θα κάνει το πρώτο της ταξίδι, την ερχόμενη Πέμπτη, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή. Όπως δήλωσε η ίδια, έλαβε πρόσκληση από τον Έλληνα ομόλογο της Σταύρο Λαμπρινίδη , με τον οποίο θα έχει συνομιλίες. Ανέφερε ακόμα ότι θα επιδιώξει να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook