Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται από το Σάββατο οι ηγέτες τις ευρωζώνης καθώς και διεθνείς αξιωματούχοι σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά και από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου, οικονομικοί εκπρόσωποι των G20 είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί (ώρα Νοτίου Κορέας), σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την υποβάθμιση των ΗΠΑ .

Ο Τσόι Γιονγκ- κου ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, αναφέρει το protothema.gr, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη. «Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα», δήλωσε.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλέφωνική διάσκεψη των G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Κυριακή. Πηγές μέσα από την ΕΚΤ τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο σχετικά με τις μεθόδους που θα υιοθετήσει το eurogroup για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

\”Η G7 θα συνεδριάσει δια τηλεφώνου. Δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο αν θα πραγματοποιηθεί σε ένα στάδιο, δηλαδή σήμερα, ή σε δύο, δηλαδή και αύριο\”, ανέφερε το Σάββατο μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ωστόσο, η γαλλική προεδρία της ομάδας των G7 και οι άλλες χώρες-μέλη της τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Ιταλία.

Όταν υποβλήθηκαν σχετικά ερωτήματα από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε τα Ηλύσια Πεδία ούτε το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.

Η προεδρία της δημοκρατίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση.

\”Δεν υπάρχει τίποτε\”, ανέφερε πηγή στα Ηλύσια Πεδία, ενώ η σιωπή ήταν απόλυτη και στις άλλες πρωτεύουσες.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει: \”δεν έχω τίποτε να σας πω επ’ αυτού\”.

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από τις Βρυξέλλες.

\”Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη\”, είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, πριν από το άνοιγμα των αγορών, την Δευτέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook