Σε λαθροθήρες στρέφονται οι υποψίες για τον θάνατό του

Ένας σπάνιος αφρικανικός ελέφαντας, ένας από τους γηραιότερους και μεγαλύτερους σε ολόκληρη την Αφρική, σκοτώθηκε σε περιστατικό που συνδέεται, όπως εκτιμάται, με τη λαθροθηρία.

Ο Satao II, ο 50χρονος ελέφαντας με γιγάντιους χαυλιόδοντες, βρέθηκε νεκρός κοντά στα σύνορα του Εθνικού Πάρκου Tsavo. Οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής στο πάρκο εκτιμούν πως μπορεί να σκοτώθηκε με δηλητηριώδες βέλος, αν και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ο Satao, σημειώνει το BBC, πήρε το όνομά του από έναν άλλο ελέφαντα με γιγάντιους χαυλιόδοντες που είχε πέσει νεκρός από λαθροθήρες το 2014.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν λιγότεροι από τριάντα αφρικανικοί με γιγάντιους χαυλιόδοντες- δηλαδή ενήλικοι αρσενικοί ελέφαντες με χαυλιόδοντες τόσο μεγάλους που να ακουμπούν το έδαφος.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Richard Moller από το Tsavo Trust. «Αυτός ο συγκεκριμένος ελέφαντας ήταν πολύ προσεγγίσιμος, πολλοί άλλοι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να τους δεις. Πέρασε από πολλές ξηρασίες και πιθανώς κι άλλες απόπειρες λαθροθήρων».

Στελέχη της υπηρεσίας Kenyan Wildlife Service εντόπισαν τους τεράστιους χαυλιόδοντες του ελέφαντα άθικτους πριν τους αφαιρέσουν οι λαθροθήρες. Ο ένας ζύγιζε 51,5 κιλά και ο άλλος 50,5.

Η σορός του ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εναέριου ελέγχου ρουτίνας των 25.000 τετραγωνικών μέτρων του εθνικού πάρκου, τον Ιανουάριο, αλλά ο θάνατός του ανακοινώθηκε μόλις χθες.

Μετά τον εντοπισμό του, οι άνδρες του πάρκου εντόπισαν συμμορία λαθροθήρων βαθιά μέσα στο πάρκο και δύο λαθροθήρες συνελήφθησαν. Μεταξύ άλλων στην κατοχή τους βρέθηκαν 12 δηλητηριασμένα βέλη κι ένα τουφέκι.

«Παρότι είναι πολύ θλιβερή αυτή απώλεια, υπάρχει και κάτι θετικό, το ότι βρήκαμε τη σορό του άθικτη πριν πέσει στα λάθος χέρια και τροφοδοτήσει την παράνομη αγορά ελεφαντοστού» ανακοίνωσε το Tsavo Trust.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook