Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας και αναφέρεται και ως «Αθήνα του Βορρά», επειδή ήταν μία πόλη που έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο του Διαφωτισμού. Κατά τα άλλα ουδεμία σχέση έχει με την πόλη των Αθηνών και αυτό το καταλαβαίνει ο επισκέπτης από το πρώτο κιόλας βήμα στην πόλη.

Τόσο η παλιά όσο και η νέα πόλη έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Μετάβαση

Αν έρχεστε από πόλη εκτός της Γηραιάς Αλβιώνας ο μόνος τρόπος είναι να προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της πόλης το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτήν και συνδέεται με λεωφορεία με το κέντρο της πόλης. Δυστυχώς το τραμ που σχεδιάζεται να ενώσει την πόλη με το αεροδρόμιο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει.

Επίσης η πόλη έχει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς στους οποίους καταλήγουν τα τρένα από σχεδόν όλες τις περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας. To Edinburgh Waverley που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το Haymarket Railway Station που βρίσκεται στα δυτικά της Παλαιάς πόλης. Η διαδρομή Λονδίνο-Εδιμβούργο είναι λίγο λιγότερο από 6 ώρες αν και τα εισητήρια είναι κάπως ακριβά και με αυτό εννοώ ότι ίσως το αεροπορικό εισητήριο για την ίδια διαδρομή είναι φτηνότερο.

Μέσα στην πόλη ο επισκέπτης κινείται κυρίως με τα πόδια καθότι οι αποστάσεις είναι μικρές. Μόνο για να επισκεφθεί την περιοχή του Leith που βρίσκεται το λιμάνι της πόλης χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί λεωφορείο. Το τραμ της πόλης κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια, και οι προβλέψεις λένε ότι θα είναι έτοιμο την ίδια εποχή με το μετρό της Θεσσαλονίκης, σε περίπου τέσσερις δεκαετίες αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αν θελήσετε να επισκεφθείτε την πόλη με αυτοκίνητο καλο θα ήταν να επιβεβαιώσετε ότι εκεί που θα μείνετε έχει πάρκινγκ, γιατί η στάθμευση είναι αρκετά δύσκολη.

Διαμονή
Κάπου μέσα στην παλαιά πόλη ή στα όρια της νέας. Το Εδιμβούργο έχει ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, από τα τυπικά Βρετανικά Bed&Breakfast μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία. Η διαμονή στην παλιά πόλη (ή εκεί που ενώνονται η παλιά με την νέα πόλη) κάνει τη ζωή ενός τουρίστα πολύ ευκολότερη γιατί ελαχιστοποιεί τις μετακινήσεις. Σίγουρα το Hotel Balmoral είναι ένα από τα καλύτερα και φυσικά ακριβότερα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμα πολύ καλά ή λιγότερο καλά που μπορεί να κάνουν τη διαμονή σας ευχάριστη.

Αξιοθέατα

Το Edinburgh Castle είναι σίγουρα το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης και ίσως το κάστρο που αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο να επισκεφθεί ένας τουρίστας στην Γηραιά Αλβιώνα. Στο κάστρο ο επισκέπτης θα δει τα πρώην βασιλικά διαμερίσματα, αίθουσες με πίνακες και αγάλματα, εκκλησίες, καθώς και πολλά μουσεία όπως το το Museum of Royal Scots Dragoon Guards που περιέχει μετάλλια, στολές και όπλα της Σκωτσέζικης φρουράς, το National War Museum of Scotland που περιέχει στρατιωτικές στολές και όπλα, το Scottish National War Memorial, το Royal Regiment of Scotland που περιέχει όπλα, ενδυμασίες και ιστορίες από το Στρατό της Σκωτίας, κτίρια φυλακών, πύργους, εκκλησίες και πολλά ακόμα. Φροντίστε η επίσκεψη σας στο κάστρο να ξεκινήσει πριν τις 1 το μεσημέρι καθότι κάθε μεσημέρι εκτός Κυριακής στις 1 ακριβώς ένας κανονιοβολισμός ρίχνεται από το κάστρο προς τα ανατολικά της πόλης. Η παράδοση άρχισε το 1861 και ο λόγος ήταν για να ειδοποιηθούν για την ώρα τα πληρώματα των πλοίων στο λιμάνι όταν ο καιρός ήταν ομιχλώδης και δε μπορούσαν να διακρίνουν το «ρολόι» (Time Ball) που βρίσκονταν στο Nelson Monument.

Ο δρόμος που κατεβαίνει από το κάστρο και εκτείνεται ως το Holyrood Palace λέγεται Royal Mile και πάνω σε αυτό βρίσκονται πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης όπως ο St. Giles’ Cathedral, η Camera Obscura, το Whiskey Experience, το Museum of Childhood (το οποίο είναι ένα τριώροφο μουσείο παιχνιδιών το οποίο έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό) και πολλά άλλα. Ο επισκέπτης της πόλης θα περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας πάνω ή τριγύρω από αυτόν το δρόμο.

Μόλις ξεκινάει η Royal Mile από την πλευρά του Κάστρου βρίσκεται “The Outlook Tower” που λέγεται αλλιώς και “Camera Obscura & World of Illusions”. Είναι ένα τριώροφο κτίριο στον τελευταίο όροφο του οποίου βρίσκεται το σημαντικότερο έκθεμα, η Camera Obscura στην οποία ο επισκέπτης απολαμβάνει μία εικονική περιήγηση της πόλης μέσω ενός συστήματος καθρεφτών και μετά μπορεί να βγει στην οροφή του κτιρίου από το οποίο φαίνεται ολόκληρο το Εδιμβούργο. Οι άλλοι δύο όροφοι περιέχουν εκθέσεις με τις οποίες ο επισκέπτης πειραματίζεται στον κόσμο των ψευδαισθήσεων.

Ακριβώς απέναντι από την Camera Obscura βρίσκεται το Whiskey Experience. Ένας χώρος στον οποίο ο επισκέπτης μαθαίνει αρκετά πράγματα για το εθνικό ποτό της Σκωτίας το ουίσκι και ιδιαίτερα τις διαφορετικές ποικιλίες του που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το μέρος παρασκευής του. Στο τέλος της περιήγησης ο επισκέπτης του Whiskey Experience μπαίνει στο μαγαζί το οποίο έχει καλές προσφορές, αλλά σε άλλα μέρη της πόλης θα μπορέσει να βρει και καλύτερες. Σίγουρα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί ο επισκέπτης του Εδιμβούργου.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο St Giles’ Cathedral που είναι ο σημαντικότερος ναός του Εδιμβούργου αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης και χτισμένος περίπου 900 χρόνια πριν. Δίπλα στον Καθεδρικό του Giles’ βρίσκεται η Heart of Midlothian που είναι ένα σύμβολο σε σχήμα καρδιάς που είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια του δρόμου στο σημείο που κάποτε βρισκόταν το Old Tolbooth που ήταν το κέντρο της συλλογής φόρων. Πάνω στο σύμβολο είναι συνήθεια να φτήνουν οι ντόπιοι και οι τουρίστες. Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης και ακριβώς απέναντι ο Mercat Cross δίπλα στον οποίο διαβάζονταν οι ανακοινώσεις του του Κοινοβουλίου.

Το Holyrood Palace βρίσκεται στο τέλος του Royal Mile ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί επίσημη κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας. Το παλάτι είναι ανοιχτό για το κοινό ολόκληρο το χρόνο εκτός από όταν κατοικείται από την Βασιλική Οικογένεια, περίπου μία εβδομάδα το χρόνο, συνήθως την πρώτη του Ιουνίου. Στο Queen’s Gallery δίπλα στο παλάτι εκτίθενται οι Βασιλικές συλλογές. Δίπλα στο παλάτι βρίσκονται οι Βοτανικοί Κήποι της πόλης που είναι πολύ δημοφιλές πάρκο για περπάτημα.

Η Canongate Kirk είναι ακόμα μία ονομαστή εκκλησία της πόλης χτισμένη το 1691 κοντά στο τέρμα της Royal Mile και δίπλα στο Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και στο παλάτι του Holyrood την οποία ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί μιας και σίγουρα θα περάσει (πολλάκις) από το σημείο. Δίπλα στην εκκλησία είναι θαμμένος ο Adam Smith.

Απέναντι από το Holyrood palace ξεκινάει ένα σύμπλεγμα λόφων και λιμνών που απαρτίζουν το Holyrood park. Arthur’s Seat λέγεται η ψηλότερη κορυφή των λόφων (περίπου 250μ) που και έχει καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Είναι μία μέτριας δυσκολίας, αλλά ευχάριστη ανάβαση και η θέα σίγουρα αποζημιώνει τον επισκέπτη. Η ανάβαση σε αυτό τον λόφο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας τουρίστας στο Εδιμβούργο, μετά την επίσκεψη στο Κάστρο.

Ο Calton Hill είναι ο λόφος ανατολικά της νέας πόλης. Στον λόφο βρίσκονται πολλά μνημεία του Εδιμβούργου όπως το Scottish National Monument το οποίο θα ήταν ένας άλλος Παρθενώνας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω έλλειψης χρημάτων. Στο λόφο επίσης υπάρχει το κτίριο του City Observatory που είναι το πρώην Αστεροσκοπείο της πόλης. Στο λόφο διεξάγεται το Beltane Fire Festival στις 30 Απριλίου κάθε χρόνου το οποίο αναβιώνει την γιορτή της Πρωτομαγιάς των Κελτών. Στον Calton Hill Βρίσκεται επίσης το Μνημείο του Νέλσωνα που χτίστηκε προς τιμήν του Ναύαρχου που νίκησε τους Γάλλους και τους Ισπανούς στη μάχη του Βατερλώ. Πάνω στο μνημείο προστέθηκε η Time Ball, μία μπάλα που ανυψωνόταν και έπεφτε ακριβώς στις 1μμ προκειμένου να ενημερώνονται τα πληρώματα των καραβιών στο Leith για την ώρα.

Το Εδιμβούργο έχει πολλά μουσεία για να επισκεφθεί ο επισκέτης όπως το National Museum of Scotland το οποίο περιέχει εκθέματα από τους Μεσαιωνικούς χρόνους, αιγυπτιακές συλλογές κτλ, αλλά και το σώμα της Dolly του πρώτου επιτυχημένου πειράματος της κλωνοποίησης, the Royal Museum το οποίο είναι το μουσείο φυσικής ιστορίας και επιστημών της πόλης, the National Library of Scotland, the National War Museum, the Museum of Edinburgh και το Museum of Childhood που αναφέρθηκε παραπάνω. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι National Gallery of Scotland που βρίσκεται στους κήπους της Princes Street περιέχει πάνω από 30.000 πίνακες από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η National Gallery of Modern Art που βρίσκεται στο Leith και περιέχει έργα των Picasso, Mondrian, Braque και πολλών άλλων διάσημων καλλιτεχνών και η Scottish National Portrait Gallery.

Οι Princes Street Gardens είναι ένα πάρκο στο κέντρο του Εδιμβούργου στους πρόποδες του κάστρου που στην ουσία χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη. Μέσα στου κήπους υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα μνημεία όπως για παράδειγμα το Scott Monument το οποίο είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στον Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott. Είναι ένα πύργος πάνω από 30 μέτρα με πλατώματα και επισκέπτης μπορεί να ανέβει μέχρι την κορυφή ανεβαίνοντας 287 σκαλοπάτια. Μέσα στους κήπους στήνεται και η Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης κάθε Δεκέμβριο. Ανάμεσα στους Princes Street Gardens και στο Κάστρο βρίσκεται τo The Mound που είναι ένα τεχνητός λόφος που έγινε το 1781 και ενώνει την παλαιά με την νέα πόλη του Εδιμβούργου. Η Εθνική Πινακοθήκη, η Τράπεζα της Σκωτίας και πολλά ακόμα ονομαστά κτίρια βρίσκονται πάνω σε αυτόν τον λόφο.

Οι δύο πιο σημαντικές γέφυρες της πόλης είναι η γέφυρα του Γεωργίου Δ’ (George IV Bridge) που καταλήγει στην Royal Mile και πάνω της βρίσκεται το άγαλμα του Greyfriars Bobby που σύμφωνα με τους θρύλους ήταν ο σκύλος που πέρασε την υπόλοιπη ζωή του δίπλα στον τάφο του αφεντικού του, όταν αυτός πέθανε. Η άλλη είναι η North bridge που ενώνει την παλαιά με την νέα πόλη. Στην γωνία της γέφυρας βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Waverley Station και το ξενοδοχείο Balmoral το οποίο ίσως είναι το καλύτερο της πόλης και σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα κτίρια.

Το Surgeons’ Hall Museum βρίσκεται μέσα στο Surgeons’ Hall που στεγάζεται το Royal College of Surgeons of Edinburgh. Το μουσείο περιέχει χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα, δείγματα, φωτογραφίες, X-rays, βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και διάφορες περιοδικές εκθέσεις. Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που ο επισκέπτης δε θα συναντήσει σε πολλές πόλεις.

Μία ακόμα εκκλησία που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης της πόλης του Εδιμβούργου είναι ο St Mary’s Cathedral και βρίσκεται στην Νέα Πόλη. Το κτίριο είναι του 19ου αιώνα, Γοτθικού ρυθμού και είναι η μοναδική εκκλησία της πόλης που έχει ακόμα καθημερινές λειτουργίες με τη συνοδεία χορωδίας και εκκλησιαστικών οργάνων. Επίσης υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή η οποία είναι η επισκοπική εκκλησία των Σκωτσέζων και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δυτικά της Princess Street. Η Princes Street είναι ο δεύτερος σημαντικότερος δρόμος της πόλης μετά το Royal Mile. Είναι ο κεντρικός δρόμος της νέας πόλης και ο κυριότερος εμπορικός δρόμος της πόλης του Εδιμβούργου.

Εκτός από την παλιά και τη νέα πόλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Leith που είναι η περιοχή της πόλης που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται και το Her Majesty’s Yacht Britannia το οποίο είναι το πρώην Βασιλικό γιωτ το οποίο χρησιμοποιούσε η Βασιλική οικογένεια για τις μετακινήσεις και τις διακοπές της. Πλέον βρίσκεται στο Ocean Terminal του Leith και έχει μετατραπεί σε μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει που έμενε η Βασίλισσα όταν επισκεπτόταν το πλοίο και τι ανέσεις απολάμβανε.

Ενα ακόμα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι τα πολύ ψηλά πέτρινα κτίρια που φτάνουν ακόμα και τους 14 ορόφους. Τον 17ο αιώνα η πόλη αναπτυσσόταν, αλλά εξαιτίας της εισβολής των Βρετανών έπρεπε οι κάτοικοι να μένουν εντός των τειχών της. Ετσι ο μόνος τρόπος ήταν να χτιστούν ψηλότερα κτίρια.

Φεστιβάλ Εδιμβούργου

Κάθε χρόνο τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου, στην πόλη λαμβάνει χώρα το Edinburgh Festival το οποίο είναι από το πιο διάσημα festival στον κόσμο και προσελκύει περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες στην πόλη. Ένα από τα σημαντικότερα θεάματα του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου είναι το Edinburgh Military Tattoo το οποίο λαμβάνει χώρα μπροστά στην κύρια πύλη του κάστρου και είναι μία παράσταση-παρέλαση Σκωτσέζων στρατιωτών που παίζουν παραδοσιακά σκωτσέζικα όργανα όπως η γκάιντα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώνονται μουσικές συναυλίες, θεατρικά, εκδηλώσεις τεχνών και γραμμάτων και πλήθος δραστηριοτήτων που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η πόλη είναι ασφυκτικά γεμάτη και τα ξενοδοχεία πλήρη και ιδιαίτερα ακριβά. Το festival κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου μιας και η τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου είναι αργία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Διασκέδαση

Η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι ιδιαίτερα έντονη και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό φοιτητών που ζουν στην πόλη. Οι κυριότερες περιοχές είναι η Grassmarket και η Lothian Road στην παλιά πόλη, η George Street στην Νέα πόλη και η περιοχή του Leith κοντά στο λιμάνι της πόλης.

Η Grassmarket είναι μία από τις πιο διάσημες πλατείες του Εδιμβούργου στο κέντρο της παλιάς πόλης και σημερινό κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Στην πλατεία είχε κρεμαστεί η Maggie Dickson με την κατηγορία ότι σκότωσε το παιδί της. Αφού την κρέμασαν την έβαλαν σε ένα φέρετρο για να την πάνε στην περιοχή που έμενε και να την θάψου. Ωστόσο η Maggie ξύπνησε και καθότι η ποινή που της είχε επιδικάσει το δικαστήριο είχε ήδη εκτελεστεί, αφέθηκε ελεύθερη. Έκτοτε οι εκτελέσεις γίνονταν με μεγαλύτερη επιμέλεια. Σήμερα μία από τις pub της περιοχής έχει πάρει το όνομα της από την Maggie.

blogtravels.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook