Σε νέες περιπέτειες η διεθνής οικονομία μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομιάς και ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται πάλι στον αέρα, με έντονη την ανησυχία για την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Spiegel, η Μέρκελ βλέπει ως \”εφιάλτη\” τη διάσωση της χώρας προαναγγέλοντας νέο σήριαλ που θα δώσει την ευκαιρία σε κερδοσκόπους και αγορές να δράσουν κατά του ευρώ.

Το περιοδικό αναφέρει ότι θα ήταν δύσκολο να διασωθεί η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν.

Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το περιοδικό. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του newsit.gr στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες ‘διάσωσής’ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.

Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της εντός της ημέρας, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ προκάλεσε κατάπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να αγοράζει ξανά ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης αλλά όχι της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα σπρεντ των οποίων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Θρίλερ με την G7

Η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και οι άλλες χώρες-μέλη της τηρούν απόλυτη σιωπή σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που έγινε τα ξημερώματα.

Οι εκπρόσωποι του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, του γάλλου υπουργού Οικονομίας, παρέμειναν σιωπηλοί. Από την πλευρά της, η προεδρία της δημοκρατίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση.

Η σιωπή ήταν απόλυτη και στις άλλες πρωτεύουσες. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει: \”δεν έχω τίποτε να σας πω επ’ αυτού\”.

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από τις Βρυξέλλες. \”Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη\”, είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard &

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook