Χ. Πισσαρίδης (Nobel Οικονομικών)

«Σε ομιλία στο London School of  Economics, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης για πρώτη φορά παραδέχτηκε το αυτονόητο. Το ότι οι καθυστερήσεις κοστίζουν. Έδωσε μάλιστα και την απαραίτητα ατάκα με το «καλύτερα τώρα μια χειρότερη λύση παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες», καθώς «ακόμα κι αν στις ευρωπαϊκές εκλογές όλα πήγαιναν κατ’ ευχή για την Ελλάδα, το κόστος της πεντάμηνης αβεβαιότητας στην οικονομία θα ήταν απείρως μεγαλύτερο, αν όχι καταστροφικό». Αυτά έγραφα πριν λίγες εβδομάδες (Κ.Ε. 11/2/2017) γιατί δυστυχώς στη χώρα μας με το… υψηλό επίπεδο του πολιτικού μας προσωπικού, έχουμε φτάσει να πανηγυρίζουμε όταν απλά ακούμε το αυτονόητο.

Διανύοντας τα χρόνια της «χολέρας» που εδώ και επτά χρόνια διαλύει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας έχουμε ακούσει (ως σοβαρές προτάσεις από υπεύθυνα πολιτικά κόμματα) τα πιο απίθανα πράγματα. Το ότι «τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα» του Παπανδρέου και τα Ζάππεια του Σαμαρά αποδείχτηκαν παιδικές αφέλειες μπροστά στους σημερινούς κυβερνητικούς συνοδοιπόρους, αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της κλιμακούμενης συλλογικής πλάνης στην οποία είχαμε υποπέσει. Δεν έλειψαν οι φωνές της λογικής στα χρόνια που πέρασαν, απλά επιλέξαμε να τις θέσουμε στο περιθώριο. Καθώς ανάγκα και θεοί πείθονται όμως, η λογική βρίσκει επιτέλους με γοργά μάλιστα βήματα και στην πατρίδα μας, το δρόμο της.

Η Κυριακάτικη Καθημερινή παρουσίασε την τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις». Στο τμήμα «Οικονομία, κράτος, ιδιωτική πρωτοβουλία» τα ευρήματα αποτυπώνουν ανάγλυφα τις μεταβολές που έχουν επέλθει στην κοινωνία μας, αφού ίσως για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, το 62,1% θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται «κυρίως στις δικές μας αδυναμίες», αλλά δείχνει και μια διάθεση να δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, πιο ανοιχτό και λιγότερο εξαρτημένο από το κράτος. Το 62,4% θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερο Δημόσιο, ενώ μόλις το 21,8% πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα έλθει μέσω αύξησης μισθών και συντάξεων από το κράτος, έναντι 73,2% που προκρίνει την παροχή κινήτρων από τις κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών. 

Λες και… αφουγκράζονται την κοινωνία οι κυβερνητικοί επεξεργάζονται σχέδιο του Levy Institute (από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου) σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα δανειστεί 3 δις ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για να παίξει τον ρόλο του «εργοδότη ύστατης καταφυγής».  Σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου,  η κυβέρνηση θα προσφέρει θέσεις εργασίας με έναν ελάχιστο μισθό για την παραγωγή δημοσίων αγαθών, σε οποιονδήποτε είναι ικανός και πρόθυμος να εργαστεί. Ταυτόχρονα βέβαια κωλυσιεργούν στο έργο του Ελληνικού, μία επένδυση ύψους 7 δις ευρώ, που θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας…       

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operation

www.polefl.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook