Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο

Η Περιφερειακή  Ενότητα Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και η Εταιρεία IndigoView συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο  Πνευματικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν αρκετές γυναίικες καθώς η ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτές άλλωστε.

Εκεί παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κάνοντας μια αναφορά στη σπουδαιότητα της ημέρας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν μεγάλο αγώνα για να καθορίσουν την ισότητα

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

8.15 μ.μ.: εισήγηση της Βαρβάρας Ρούσσου, δρ. νεοελληνικής φιλολογίας: «Ένα γραφτό άρχιζα, κι έσβηνα κάτω απ’ το βάρος της λέξης: η γραφή και η αμφισημία της γυναικείας χειραφέτησης»

8.30 μ.μ.: ανάγνωση ποιημάτων γυναικών δημιουργών από τις ποιήτριες της πόλης μας: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Ελένη Μαρινάκη, Νεκταρία Νίνα Μενδρινού

8.45 μ.μ.: προβολή τουντοκιμαντέρ Excision(54΄, 2014)

Γιατί θεσμοθετήθηκε η 8η Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

Όταν πρωτοθεσμήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.

Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες.

Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook