Ο Ιωσήφ Σηφάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη 3ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου
 
Ο Ιωσήφ Σηφάκης, ένας εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη 3ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή με κεντρικό θέμα: «Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνία και Πολιτική Παιδεία», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από τις  5 έως τις 7 Μαΐου 2017.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Είναι διευθυντής του Center for Integrative Research στη Grenoble.

Διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Αρχές της δεκαετίας του 90 ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία και ιδιαίτερα την  Airbus την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων. 

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking, που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και Google.

Για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007 (http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_Award ), το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Σήμερα, τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστήμων, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur) το 2011.

To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. To 2013 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.

Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal (http://www.sefi.be/?page_id=17). 

Ο Ιωσήφ Σηφάκης διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2014-Απρίλιος 2016 και  έχει συγγράψει μια συλλογή κειμένων έμμετρων και πεζών με τον τίτλο «Η Φυσική της Μεταφυσικής» που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τις εκδόσεις Αρμός:
(http://www.armosbooks.gr/product_info.php/cPath/15/products_id/157561 )

Στην επίσημη έναρξη του 3οο πανελλήνιου Επιστημονικού συνεδρίου  του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel την Παρασκευή 5 Μαϊου 2017 στις 7.00 μ.μ. ο κ. Σηφάκης, ως κεντρικός ομιλητής, θα αναπτύξει το θέμα:

«Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο»

Σε σύντομη αναφορά του για το θέμα ο κ. Σηφάκης εξηγεί:

«Ο άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητα του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τη γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Σε αυτή τη διάλεξη θα εξηγήσω όσο γίνεται πιο απλά, πως ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και θα συζητήσω βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξή της και η χρήση της. Θα εξηγήσω ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιοποίηση της γνώσης που καθορίζονται από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι συνυφασμένος με το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα είναι εγγενώς πολύπλοκα και «πολυκλιμακωτά». Ο δεύτερος απορρέει από την αδυναμία των μαθηματικών και της λογικής να λύσουν ακριβώς μεγάλες κατηγορίες επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων. Ο τρίτος παράγοντας έχει σχέση με την αδυναμία μας να τυποποιήσουμε τις φυσικές γλώσσες που καθορίζουν και τα όρια του νοητού.

Θα εξηγήσω πώς η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με την χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης. Θα συζητήσω την σχέση μεταξύ φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης τονίζοντας τη συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Οι υπολογιστές επιτρέπουν ταχείς και ακριβείς υπολογισμούς, ενώ ο ανθρώπινος νους έχει μοναδικές ικανότητες ερμηνείας και κατανόησης καταστάσεων καθώς και δημιουργικότητας.

Τελειώνοντας θα συζητήσω συνοπτικά το προδιαγραφόμενο «ψηφιακό μέλλον», αφενός τις επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν τη βέλτιστη χρήση κρίσιμων πόρων και την ποιότητα ζωής με εξατομικευμένες και έξυπνες υπηρεσίες και αφετέρου, τις κοινωνικές προκλήσεις σχετικές με τον αποτελεσματικό έλεγχο των τεχνοδομών στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου».

Το Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Σηφάκη, θα τον τιμήσει για την προσφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία σε μία σεμνή τελετή.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, στην ιστοσελίδα του Ι.Α.Κ.Ε: iake.weebly.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook