Μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα φιλοδοξούν να πετάξουν το δικό τους δορυφόρο, στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής.

Τον Απρίλιο του 2017 διοργανώνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φοιτητές, ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η διοργάνωση του CanSat in Greece 2017 αποτελεί μία εθελοντική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία φοιτητών, μελών του IEEE NTUA Student Branch. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές οι οποίοι καλούνται να κατασκευάσουν ένα δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Στην τελική φάση του διαγωνισμού οι δορυφόροι των μαθητών εκτοξεύονται σε ύψος 1km και εκτελούν μία αποστολή που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει. Οι αποστολές θα αξιολογηθούν και η ομάδα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe του ESA.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη φυσική, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά. Παράλληλα, οι μαθητές μυούνται στη διαδικασία της έρευνας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Η διοργάνωση του διαγωνισμού είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς φορείς. Για το σκοπό αυτό αναζητούμε πόρους για να καλύψουμε τη διαμονή και τη διατροφή των μαθητών που συμμετέχουν καθώς και την προμήθεια των πυραύλων. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μια crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo, μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να στηρίξει την προσπάθειά μας μπαίνοντας στην ιστοσελίδα και καταβάλλοντας ηλεκτρονικά το χρηματικό ποσό που επιθυμεί.

Μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός έχει καταφέρει να εμπνεύσει εκατοντάδες μαθητές στην Ελλάδα και να πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον των ελληνικών σχολείων. Συνολικά δεχτήκαμε 26 αιτήσεις από σχολεία εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 10. Πλέον οι ομάδες έχουν αρχίσει την κατασκευή των δορυφόρων τους. Κάθε μέρα που περνάει οι μαθητές έρχονται ακόμα πιο κοντά στο όνειρό τους να εκτοξεύσουν το δικό τους μικρό δορυφόρο!

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κύριοι υποστηρικτές του είναι:

  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – European Space Agency (ESA)
  • Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
  • Το IEEE Greece Section
  • Το Computer Society του IEEE Greece Section
  • Ο οργανισμός Corallia
  • Ο συνεργατικός σχηματισμός si-Cluster του Corallia.
  • Η Ακαδημία Αθηνών
  • Libre Space Foundation

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.cansat.gr!

Για περισσότερα νέα του CanSat in Greece, ακολούθησέ μας στα παρακάτω Social Media:

Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Youtube

e-mail επικοινωνίας: [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook