Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρεί η Κυβέρνηση να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα, ο σύλλογος οικιστών του Δ. Μαλεβιζίου, κοινοποίησε επιστολή με την οποία, αφού εκθέτει την κατάσταση με το ζήτημα των αυθαιρέτων στην περιοχή, εκθέτει τις δικές του προτάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Συλλόγου.

Η περιοχή του Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου είναι ενωμένη εδώ και πολλά χρόνια με το δυτικό τμήμα της πόλης του Ηρακλείου.

Το Γάζι έχει έκταση περίπου 10000 στρέμματα και διαθέτει 8 χιλιόμετρα παραλία ενώ στην απογραφή του 1961 καταγράφονται δύο οικισμοί του Γαζίου με 323 κατοίκους (αποτελεί οικισμό της τότε κοινότητας Καβροχωρίου) και της Αγίας Μαρίνας με 197 κατοίκους. Από το 1961 μέχρι σήμερα οι μόνες πολεοδομικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι το Γ.Π.Σ που καθορίζει τις χρήσεις γης της περιοχής ως κύριας αλλά και τουριστικής κατοικίας.

Τα περίπου 1400 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι δύο οικισμοί εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης το 1998 ενώ οι πράξεις εφαρμογής εκκρεμούν ακόμη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος. Έχουν επίσης δημοπρατηθεί η βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης όλες οι περιοχές του Γαζίου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (δηλαδή με χρήματα των δημοτών και όχι του κράτους).

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα στην περιοχή του Γαζίου κατοικούν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι (πάνω από 15.000 σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που δεν απεικονίζει όμως την πραγματικότητα αφού πολλοί κάτοικοι κυρίως της περιοχής Μυλοποτάμου απογράφονται στα χωριά τους) ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τις 35.000 αφού η περιοχή μας διαθέτει πάνω από 10.000 κλίνες τόσο σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όσο και σε νοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Λόγω της ακολουθούμενης διαχρονικά παράλογης οικιστικής πολιτικής του κράτους υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% των 10.000 κτισμάτων είναι αυθαίρετες κατασκευές. Το τραγελαφικό είναι ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή και αστικό κέντρο.

Η κατάσταση των κατοίκων

Η έλλειψη επί δύο (2) γενιές οικιστικής πολιτικής από το κράτος έχει διαμορφώσει μια ιδιόρρυθμη κατάσταση η οποία διαφέρει λογικά από άλλες περιοχές της χώρας . Η αυθαίρετη ιδιοκτησία κατασκευάστηκε λόγω της έλλειψης σχεδίου πόλης για να υποδεχθεί τις οικογένειες της ενδοχώρας που μετανάστευαν μαζικά στην περιοχή του Γαζίου όπου έβρισκαν δουλειά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της περιοχής.

Η μέση αυθαίρετη κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο 300 -500 μ2 και αρχικά κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας ενώ με τον καιρό και η επόμενη γενιά ενηλίκων μελών της στεγάστηκε στους παραπάνω ορόφους.
Έτσι η μέση αυθαίρετη ιδιοκτησία στην περιοχή μας είναι 300 – 500 μ2 η οποία συνήθως ανήκει στον αρχηγό της οικογένειας.

Αιτήματα

Α. Ζητούμε το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστεί νέο τρόπο υπολογισμού των προστίμων ώστε αυτά να κινούνται από 1,5% έως 3% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων το πολύ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν η κατοικία να πληρώσει πάνω από το 50% που πληρώνει μια επιχείρηση διαφορετικά νομοθετούνται ταξικές διακρίσεις.

Β. Πριν την τακτοποίηση να επιτραπούν μεταβιβάσεις στους πραγματικούς κατοίκους (τα παιδιά μας).

Γ. Να προβλεφθεί ρύθμιση για τα εξ΄ αδιαιρέτου καθώς και να αυξηθεί το διάστημα αποπληρωμής των προστίμων.

Δ. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πολεοδόμησης της περιοχής μας (μετά την δημοπράτηση των μελετών από τον Δήμο Μαλεβιζίου είναι ευθύνη του Υπουργείου να τρέξει τις πολεοδομήσεις) . Τα ποσά των προστίμων να διατεθούν στο Δήμο για την χρηματοδότηση των πολεοδομικών μελετών που είναι σε εξέλιξη και να συμψηφιστούν με την έκδοση αδειών σε λίγα χρόνια που θα ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια.

Ε. Να ισχύει ενιαία ρύθμιση 40 χρόνια για όλα τα ακίνητα.

Ζ. Ο έλεγχος για την στατικότητα των κτιρίων να είναι στην αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η. Καλούμε τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (τους οποίους θα επισκεφθούμε τις επόμενες μέρες) αλλά και όλης της Κρήτης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να λυθούν με δίκαιο τρόπο τα προβλήματα των αυθαιρέτων.

Στα πλαίσια των αποφάσεων του Δ.Σ του συλλόγου μας θα προσπαθήσομε να επισκεφτούμε και να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα, τον αρμόδιο υπουργό, την αρμόδια επιτροπή της βουλής και φορείς. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει με λογικά πρόστιμα να λύσει μόνο το πρόβλημα των επιχειρήσεων και εξακολουθήσει με εξοντωτικά πρόστιμα να διαιωνίζει το πρόβλημα στα κατοικίες κρατώντας όμηρο το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας για τρίτη γενιά, θα μας βρει σύντομα μπροστά της .