Υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης μετά από θετική  αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των δήμων Χανίων και Ηρακλείου.

Για τον δήμο Χανίων εγκρίθηκε και υπεγράφη χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και για τον δήμο Ηρακλείου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Δήμος Χανίων

“Εμπνευσμένο σχέδιο” και  “προϊόν σκληρής δουλειάς” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος  Βάμβουκας, τη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, η απόφαση έγκριση της οποίας, έπειτα από τη θετική αξιολόγησή της από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 10/3/2017, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. 

Σημειώνεται ότι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, με τίτλο: “Η Αναζωογόνηση του Αστικού Κέντρου των Χανίων με όρους αειφορίας και κοινωνικής συνοχής”, προσεγγίζει τα 10 εκ. ευρώ και αναμένεται να δώσει ώθηση και σε άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης και επενδύσεων. 

Στο πλαίσιο κοινής Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο κ. Βάμβουκας, και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Χανίων έκανε λόγο για συντονισμένη σκληρή δουλειά αιρετών, συνεργατών και του προσωπικού του Δήμου, “που βασίζεται στο όραμα της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη του αστικού κέντρου των Χανίων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, την τόνωση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Αποτελεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένη στόχευση, που για πρώτη φορά αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, βελτιώνει τις υποδομές της και ενεργοποιεί τις δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας για τη διαμόρφωση της πόλης του αύριο”, υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πνεύμα συγκρητισμού και συνεργασίας, που εγκαινιάστηκε από τις δημοτικές αρχές Χανίων και Ηρακλείου από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να καταφέρουν να ανταποκριθούν καλύτερα στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης των πόλεών τους, όπως απαιτεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά και αφορά πόλεις με πληθυσμό, άνω των 50.000 κατοίκων. 

“Ως στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης παύει πλέον να θεωρείται μονοδιάστατα ο σχεδιασμός μεμονωμένων έργων υποδομής, αλλά ο σχεδιασμός ενός πλέγματος αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων και μια φιλοσοφία ανάπτυξης, η οποία ενσωματώνει τις απόψεις των πολιτών και συνδιαμορφώθηκε, βάσει συλλογικών διαδικασιών και προτάσεων, που προέκυψαν από μια συντεταγμένη διαδικασία διαλόγου με φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και πολίτες”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων. 

Στη σημερινή υπογραφή του σχεδίου Β.Α.Α. του Δήμου Χανίων στην Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμαρχος Χανίων συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργο Ξανθουδάκη, και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων, Δημήτρη Φραγκάκη. 

Δήμος Ηρακλείου

Η έγκριση και η χρηματοδότηση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Με την υπογραφή της έγκρισης και χάρη στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΒΑΑ που είχε εκπονήσει, ο Δήμος Ηρακλείου εξασφάλισε 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Δήμαρχος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χάρη Μαμουλάκη και την συντονίστρια έργου ΣΟΑΠ – ΒΑΑ κ. Ευγενία Στυλιανού παρείχαν διευκρινίσεις για τον τρόπο που κινήθηκε ο Δήμος προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή τη χρηματοδότηση και την φύση των έργων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί. 

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα προηγούμενα δυόμισυ χρόνια, τα χρόνια που ορισμένοι μας κατηγορούσαν για απραξία, εμείς μαζί με τα έργα ΕΣΠΑ που ολοκληρώναμε και τα οποία είχαμε παραλάβει σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, μετά από προηγηθείσα μακρά διαβούλευση, για πρώτη  φορά στην ιστορία του Ηρακλείου.
 
Εξαιτίας της εξαιρετικής στρατηγικής που καταθέσαμε για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, πετύχαμε να φέρουμε στο Ηράκλειο 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. Πράγμα που σε εποχές πενιχρής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι. 

Στόχος της ΒΑΑ είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η κοινωνικο – οικονομική ενίσχυση της Παλιάς Πόλης και του Παράκτιου Μετώπου, με όχημα τον πολιτισμό μας. Επιδιώκουμε επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι με αποσπασματικές δράσεις.  

Ενδεικτικά τεχνικά – περιβαλλοντικά  έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ είναι: 

Α) Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. 
Β) Η ανάπλαση  της Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Γ) Η περιπατητική  διαδρομή  πάνω στα Ενετικά Τείχη κ.α. 

Ταυτόχρονα η ΒΑΑ προβλέπει , μεταξύ άλλων, 1.200.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων ή  ήδη  υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 300.000 ευρώ για την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Όπως προβλέπει και μια σειρά δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό, στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, και λειτουργικών δημοτικών χώρων.

Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 14.5 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των χρημάτων που συνεχίζουμε να διεκδικούμε και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και από αυτά που διαθέτουμε από ίδιους πόρους, με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον. 
Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί»!   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook