Έντονα παράπονα από τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης των Χανίων για την υπηρεσία “πόρτα-πόρτα” αποκομιδής απορριμμάτων που έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουν φουσκωμένα ανταποδοτικά τέλη 

Στον δήμο για διαμαρτυρία βρέθηκαν  μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ,καθώς πολλοί καταστηματάρχες της παλιάς πόλης είδαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως είχε αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες το Flashnews.gr, ότι έχουν αυξηθεί αυθαίρετα τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων τους με αποτέλεσμα να πληρώνουν φουσκωμένα ανταποδοτικά τέλη.

Όπως εξήγησε ο κ.Βλαχάκης αυτό εφαρμόστηκε σε καταστηματάρχες της παλιάς πόλης που είναι και ωφελούμενοι του προγράμματος “πόρτα-πόρτα” για την αποκομιδή σκουπιδιών.

Η υπηρεσία αυτή υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει κοστολογηθεί 261 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, καθώς τα εργατικά χέρια σε αυτή την υπηρεσία για την αποκομιδή σκουπιδιών είναι περισσότερα, ενώ στους καταστηματάρχες της υπόλοιπης πόλης, ο συντελεστής είναι πολύ χαμηλότερος, με το κόστος ανά τόνο να φτάνει τα 106 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων από τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης, με το διοικητικό συμβούλιο και μέλη του εμπορικού συλλόγου Χανίων να πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρία στο δημαρχείο Χανίων.

Τί είναι θεωρητικά η υπηρεσία Πόρτα- Πόρτα αποκομιδής απορριμάτων:

Η αποκομιδή γίνεται από όχημα της ΔΕΔΙΣΑ με τρία δρομολόγια σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμα «Πόρτα-Πόρτα» εκτός από το κέντρο της πόλης εφαρμόζεται και στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Σε κάθε επιχειρηματία των περιοχών που εφαρμόζεται παρέχεται μικρός κάδος απορριμμάτων ο οποίος τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο της κάθε επιχείρησης. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά ημέρα μικρό όχημα-απορριμματοφόρο αδειάζει τους κάδους και έτσι αποφεύγεται το φαινόμενο της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε μεγάλους εξωτερικούς κάδους.

Ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Χανίων, τόνισε:

“Είναι αυξημένα τα τετραγωνικά αντί για το ποσοστό που έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να αυξηθεί. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια παράνομη και άδικη πράξη που υφίστανται οι συνάδελφοι μας και ζητάμε από τον δήμο να πάρει πίσω αυτή την απόφαση, διότι πρόκειται για άδικο χαράτσωμα. Φοβόμαστε ότι αυτά τα παραπάνω διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά εγκυμονούν κινδύνους να δουν στην εφορία ότι υπάρχουν παραπάνω τετραγωνικά πλασματικά και είτε μέσω ΕΝΦΙΑ είτε αλλιώς να πρέπει να πληρώσουν πλασματικούς φόρους. Προσωπικά εμείς θεωρούμε ότι το πόρτα-πόρτα δεν συμφωνούμε να μειωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας. Τα χρήματα όμως που απαιτούνται να τα βρει ο δήμος από κάπου αλλού , από αυτούς που μπορούν πραγματικά να δώσουν και πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν πλασματικά τετραγωνικά.”

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι στη συνάντηση, υπήρξαν κάποιες υπόνοιες από καταστηματάρχες να εφαρμόζεται με λιγότερη συχνότητα η υπηρεσία πόρτα-πόρτα που αναλαμβάνει την συγκέντρωση σκουπιδιών, ώστε να χαμηλώσει και ο συντελεστής.

Από την πλευρά του ο κ.Βλαχάκης τόνισε ότι μιλάμε κυρίως για επαγγελματίες στην παλιά πόλη των Χανίων και στο ενετικό λιμάνι και συγκεκριμένα για την υπηρεσία πόρτα-πόρτα.

“Τον Δεκέμβριο ψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη όπως ορίζονται και ενεργοποιήσαμε τους πέντε συντελεστές για τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά. Δυστυχώς αυτό έφερε μια αναστάτωση. Η ΔΕΗ αναγνωρίζει δύο συντελεστές έναν οικιακό και έναν επαγγελματικό ενώ ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να πας μέχρι και πέντε επαγγελματικούς. Μιλάμε για ένα γινόμενο που αλλάζει ο συντελεστής, αυτός που στέλνετε στη ΔΕΗ,και ο οποίος αναγνωρίζει μόνο έναν στο δήμο Χανίων θα έπρεπε να αλλάξουν τα τετραγωνικά. Αυτό λοιπόν και έγινε σύμφωνα με τον νόμο αλλάζοντας τα τετραγωνικά στον συντελεστή Δημοτικά Τέλη, πλασματοποιούνται δηλαδή τα τετραγωνικά ωστε να έρθει το αποτέλεσμα που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα τετραγωνικά, τα νέα τετραγωνικά είναι πλασματοποιημένα όπως προκύπτουν απο τον συντελεστή σύμφωνα με την νομοθεσία.

Η υπηρεσία “πόρτα-πόρτα” ανεβάζει κατά πολύ το κόστος που επιβαρύνονται οι καταστηματάρχες στην παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι.Η αποκομιδή αυτή σκουπιδιών είναι ευεργετική για όλους.”

Ο κ.Βλαχάκης τόνισε και στη συνάντηση με τους καταστηματάρχες αλλά και στις δηλώσεις του ότι ναι μεν η υπηρεσία αυτή είχε εφαρμοστεί και από τους προηγούμενους, εννοώντας της παλαιότερες δημαρχίες, αλλά δεν είχε ποτέ κοστολογηθεί. 

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ.Βλαχάκης μελλοντικός σκοπός είναι να βρεθούν τα αληθή τετραγωνικά σε όλο τον δήμο , μέσα στο 2017, να χαμηλώσουν τους συντελεστές των δημοτικών τελών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook