\”Κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων\” υφίσταται στους τρεις μεγάλους, διεθνείς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι απαιτείται να αποκτήσουν ανταγωνισμό προκειμένου ο τομέας αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός, υποστήριξε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως δημοσιεύει το news247.gr.

\”Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης\”, τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα La Voz de Galicia.

\”Οι αξιολογήσεις τους μπορούν να είναι επιζήμιες ή και πολύ επιζήμιες, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια και όμως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους\”, πρόσθεσε.

Εκτός της υφιστάμενης σύγκρουσης συμφερόντων, οι οίκοι αξιολόγησης δεν βασίζουν τις αναλύσεις τους μόνο στα γεγονότα αλλά επίσης και \”σε απλές εικασίες\”, χωρίς να διαθέτουν πλήρη στοιχεία, υποστήριξε.

Ερωτώμενος αν είναι δυνατόν να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός απέναντι στους τρεις μεγάλους (σ.σ. Standard & Poor\’s, Moody\’s και Fitch), ο Γκονθάλεθ-Παλέρμο είπε ότι \”είναι δυνατό και επιθυμητό να υπάρχουν πολλοί οίκοι αξιολόγησης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα\”.

S&P: Δεν περιμένει σοβαρές επιπτώσεις από την υποβάθμιση

Ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor\’s, Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε ότι δεν περιμένει \”τόσο μεγάλες επιπτώσεις\”, όταν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα λόγω της \”ήπιας\”, όπως τη χαρακτήρισε, υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη βαθμίδα \”ΑΑΑ\” στο \”ΑΑ+\”.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από το κανάλι Fox για την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, ο Μπιρς είπε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως \”οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά\”.

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. \”Πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων\”, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τόνισε.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Μπιρς την χαρακτήρισε \”πλήρη παρερμηνεία\”. Όπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, \”τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία\”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook