Όταν ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και γνωστός γυναικοκατακτητής Αλμπέρ Καμί σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1960, δύο σχεδόν χρόνια μετά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπου κατάφερε να «κερδίσει» κατά μία μόλις ψήφο τον συνδιεκδικητή Νίκο Καζαντζάκη, σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της Ευρώπης θρήνησε έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του αιώνα.

Στο άψυχο σώμα του Αλμπερ Καμί, του συγγραφέα μεταξύ άλλων των βιβλίων «Ο ξένος ((L\’Étranger), «Η πανούκλα» (La Peste) και «Η πτώση» (La Chute), βρέθηκε, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ένα αχρησιμοποίητο εισιτήριο τρένου για τη διαδρομή από την Προβηγκία στο Παρίσι, όπου σκόπευε να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με τη γυναίκα του Φρανσίν και τις δίδυμες κόρες του Κατρίν και Ζαν.

Ο φίλος του και εκδότης του Μισέλ Γκαγιμάρ, προσφέρθηκε να τον μεταφέρει με το καμάρι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας της εποχής, ένα εντυπωσιακό «Facel Vega».

Ο Αλμπερ Καμι σκοτώθηκε ακαριαία όταν το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του κοντά στο χωριό Βιλπλεβάν της επαρχίας Ιόν, πέφτοντας με ταχύτητα σε ένα δέντρο. Εκτός από το εισιτήριο η αστυνομία βρήκε ανάμεσα στα συντρίμμια και 114 χειρόγραφες σελίδες από το προσχέδιο του βιβλίου του «Ο πρώτος άνθρωπος» (Le Premier Homme), το οποίο ο ίδιος ο Καμί είχε χαρακτηρίσει ως το αριστούργημά του.

Σαράντα ένα χρόνια μετά το θάνατό του, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» υποστηρίζει πως Σοβιετικοί κατάσκοποι ενεπλάκησαν στο «δυστύχημα» του 1960. Η θεωρία αυτή βασίζεται στις παρατηρήσεις του Τζιοβάνι Κατέλι, ενός Ιταλού ποιητή και ακαδημαϊκού που εντόπισε πως στην ιταλική μετάφραση ενός βιβλίου του Τσέχου ποιητή Γιαν Γιαμπράνα απουσίαζε μια ολόκληρη παράγραφος.

Στην συγκεκριμένη παράγραφο που υπάρχει δημοσιευμένη στο πρωτότυπο στα Τσέχικα, ο ποιητής ανέφερε κατά λέξη: \”Άκουσα κάτι πολύ παράξενο από το στόμα ενός ανθρώπου που ήξερε πολλά πράγματα και είχε ενημερωθεί από πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές. Αυτός υποστήριξε πως το δυστύχημα που στοίχισε το 1960 τη ζωή στον Αλμπέρ Καμί, το είχαν οργανώσει Σοβιετικοί κατάσκοποι. Χρησιμοποίησαν έναν ειδικό μηχανισμό για να τρυπήσει το λάστιχο μόλις το αυτοκίνητο ξεπερνούσε μια ορισμένη ταχύτητα. Η διαταγή δόθηκε προσωπικά από τον Ντμίτρι Σεπίλοφ (σ.σ ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης) εξαιτίας ενός άρθρου που είχε γράψει ο Καμί το 1957 και επέκρινε ονομαστικά τον Σεπίλοφ για της σφαγή στην Ουγγαρία, όταν η Σοβιετική Ένωση έστειλε στρατό για να πνίξει στο αίμα την εξέγερση των Ούγγρων».

Ο Αλμπερ Καμί εξόργισε ακόμα περισσότερο το Σοβιετικό καθεστώς όταν υποστήριξε δημοσίως τον Μπόρις Πάστερνακ, το συγγραφέα του βιβλίου «Δόκτωρ Ζιβάγκο», ένα έργο που είχε απαγορεύσει προσωπικά ο Στάλιν.

Η «Corriere della Sera» καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να ¨διατάξει η Μόσχα τη δολοφονία του Καμί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook