Η απόφαση Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας ήρθε μετά από 21 ολόκληρα χρόνια

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα κληθεί να καταβάλει η ΑΕΠΙ στο σύνολο των δημιουργών μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας που έκρινε ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%).

Η απόφαση ήρθε μετά από  21 ολόκληρα χρόνια με αφορμή προσφυγή που είχαν καταθέσει στην επιτροπή ανταγωνισμού οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία είναι τελεσίδικη, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά από την προμήθεια στους δημιουργούς η οποία εκτιμάται από νομικούς πως  αναδρομικά θα ξεπεράσει τα 30 εκ ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δύσκολα θα εκτελεστεί, λένε αρμόδιες πηγές, με δεδομένο ότι η εταιρία που ελέγχεται δικαστικά για κακουργήματα και βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ο δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος που χειρίστηκε την υπόθεση, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και στο σκέλος που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων, όμως, όπως επισημαίνει είναι δύσκολο να εκτελεστεί σε ότι αφορά τα αναδρομικά. «Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς» τονίζει.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook