Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η κυβέρνηση, χωρίς όμως ουσιαστικά δυνατότητα παρέμβασης στην κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ιταλία και απειλεί να συμπαρασύρει την Ευρώπη. Η Αθήνα περιμένει με αγωνία να ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις στην Ευρώπη -μετά το πρώτο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα- που θα καθορίσουν την άμυνα στην πίεση των κερδοσκόπων, για να πάρει σειρά και να φέρει στο τραπέζι την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου διάσωσης.

Όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και ευρωπαίων αξιωματούχων, πιθανότατα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών.

Την Κυριακή πάντως το μεσημέρι, και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι τηλεδιασκέψεις με ΕΚΤ και G8, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι , όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρομπάι είπε στον κ. Παπανδρέου πως αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα για να αποκλιμακωθεί η πίεση των κερδοσκόπων στις χώρες του νότου, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως είναι «θετική εξέλιξη αλλά όχι αρκετή» για να λυθεί το πρόβλημα.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη με θέμα τη σταθεροποίηση των αγορών, με τυχόν αγορά ιταλικών ομολόγων, όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.

Νωρίτερα, και ενώ η τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ βρισκόταν σε εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρμοζί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε παρότρυνση προς την κεντρική τράπεζα να παρέμβει.

Παρέμβαση της G7

Τη δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη.

Λίγο πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, σήμερα Δευτέρα, αλλά και λίγο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor\’s που προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός, τα μέλη της G7, στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

\”Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας

Στα Χρηματιστήρια της Ασίας μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα οι ανησυχίες μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 2,2%, στη Σαγκάη οι απώλειες κινούνται στα επίπεδα του 2%, ενώ απώλειες 4% καταγράφονται στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.

Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%.

Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10\’ ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook