Θετικές εντυπώσεις και αισιόδοξα μηνύματα άφησε η εσπερίδα που διοργανώθηκε στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με θέμα τις προοπτικές του Ρεθυμνιώτικου αμπελώνα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν κατά κύριο λόγο οι παραγωγοί –ερασιτέχνες και επαγγελματίες- να ενημερωθούν για τις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές της αμπέλου, στις νέες ποικιλίες αμπελιού ή επαναφορά παλαιών, τις νέες ερασιτεχνικές μεθόδους οινοποίησης και τέλος να έχουν μια «γνωριμία» με κρασιά, τη γεύση και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, που παράγονται από Ρεθεμνιώτικες ποικιλίες αμπέλου.

Η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Γεωτεχνικούς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης και τους εξειδικευμένους και καταξιωμένους καθηγητές Δημήτρη Λυδάκη, Οινολόγο και Γιάννη Φυσαράκη, Καθηγητή Αμπελουργίας.

Στην εσπερίδα συζητήθηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με το Ρεθυμνιώτικο κρασί, αλλά και το κρασί γενικά και έγινε αναφορά στην ιστορία της Ρεθυμνιώτικης αμπελουργίας, που στο παρελθόν αποτελούσε σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο, αλλά σήμερα έχει περιοριστεί στη μικρή και ερασιτεχνική παραγωγή.

Αυτό επισήμανε και ο κ. Βαγγέλης Ροδινός, εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου: «Στους τρεις δήμους της περιφέρειας της ΕΑΣ, δραστηριοποιούνται 3641 αμπελουργοί. Τα αμπέλια τους καταλαμβάνουν έκταση 7900 στρεμμάτων. Όμως, μόνο 300 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις είναι πάνω από 5 στρέμματα σαν αμπέλι. Από αυτούς, λίγοι έχουν αμπέλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματικό σκοπό, που είναι 15-20 στρέμματα. Βλέπουμε λοιπόν, ότι χιλιάδες Ρεθεμνιώτες έχουν το αμπέλι τους, είναι μικρό και παράγουν κρασί ως χόμπι, το έχουνε για το σπίτι τους και για τη δική τους ευχαρίστηση. Γι’ αυτό το λόγο, τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν και συμμετοχή. Όταν έχεις ένα χόμπι που αγαπάς, δε σε νοιάζει ούτε ο κόπος ούτε τα χρήματα. Εκεί μπορεί να στηριχτούμε και να πεις ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αμπελουργικά στο Ρέθυμνο».

Ο οινολόγος και καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, Δημήτρης Λυδάκης μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν για την αμπελουργία στο Ρέθυμνο, τονίζοντας ότι αν γίνει σωστή διαχείριση του αμπελώνα και της παραγωγής, η φήμη του μπορεί να περάσει τα σύνορα:

«Το αμπελοτόπι του Ρεθύμνου μπορεί να δώσει πολύ καλά σταφύλια. Είναι το ανάγλυφο, οι συνθήκες τέτοιες που μπορούν να δώσουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, όταν βέβαια η διαχείριση του αμπελώνα γίνει σωστά. Πιστεύω ότι μπορεί αυτοδύναμα να παράγει το κρασί που χρειάζεται ο νομός, όχι μόνο για τους κατοίκους του Ρεθύμνου, αλλά και για τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή. Μάλιστα, θα πρέπει να παντρευτούν οι γηγενείς ποικιλίες, που αποτελούν τη βάση με κάποιες ξένες ενδεχόμενα. Είναι μια σκέψη που προκύπτει από το γεγονός ότι οι καταναλωτές που έρχονται στο Ρέθυμνο έχουν μια κουλτούρα διαφορετική από τη δική μας, συνδεδεμένη με χαρακτηριστικά κρασιών άλλων περιοχών. Παράλληλα έχουμε και εμείς την υποχρέωση να κρατήσουμε τη δική μας κουλτούρα, να τη «μπολιάσουμε» ενδεχόμενα, να δημιουργήσουμε γέφυρες, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν Κρητικό κρασί και να το θυμούνται ως Κρητικό κρασί».

Ο καθηγητής αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Φυσαράκης ανέφερε κατά την ομιλία του πως «βασική προϋπόθεση για να έχει ένα καλό κρασί ένας οινοποιός, είναι να εφαρμόσει σύγχρονη τεχνολογία».

Υπογράμμισε όμως, ότι «βασική προϋπόθεση για να έχεις ένα υψηλής ποιότητας κρασί, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και εξασφαλίζει υψηλές τιμές, είναι να ξεκινήσει κανείς από το αμπέλι. Τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μεταποίησης έχουν γίνει άλματα. Εκεί που υστερούμε είναι κυρίως στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή στο αμπέλι. Εκεί θα επικεντρωθεί και η δικιά μου ομιλία, θέλοντας να υποδείξω στο πλαίσιο του Κρητικού αμπελώνα, τις ενέργειες που έχουνε γίνει έτσι ώστε να βελτιώσουμε και τον τομέα αυτό». Τέλος, συμπέρανε ότι «Το κρασί, τελικά, είναι ένα πολύπλευρο θέμα που ξεκινάει από το αμπέλι και φτάνει μέχρι το μπουκάλι του καταναλωτή».

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν επιλεγμένα Ρεθυμνιώτικα κρασιά και μεζέδες από την παραγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ ομάδα καταναλωτών κρασιού δοκίμασε διάφορα, επιλεγμένα κρασιά που σχετίζονται με το Ρεθυμνιώτικο αμπελώνα.

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook