Μέσα στο πλαίσιο της ανοιξιάτικης περιόδου προβλέπεται να εξελιχθεί ο καιρός και στην Κρήτη για την εβδομάδα που ακολουθεί, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Κρητικός μετεωρολόγος ένα Βαρομετρικό χαμηλό που θα μας προσεγγίσει σταδιακά από την Τρίτη, προερχόμενο από τα νότια, θα προκαλέσει μία σύντομη περίοδο αστάθειας, με πιθανότητα  να σημειωθούν τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερα ευνοημένες θα είναι οι νότιες περιοχές της Κρήτης και μάλιστα οι μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνονται στη νότια πλευρά του νησιού, κυρίως προς περιοχές της Ανατολικής Κρήτης.

Την Δευτέρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα 3 – 4 Μποφώρ, με εξαίρεση τα δυτικά  τμήματα της Κρήτης όπου θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία σε καλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη στους  11 °C και τη μέγιστη να πλησιάζει έως και τους 20 °C στα ανατολικά του νησιού.

Την Τρίτη ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά καλός, ενώ λίγο αργότερα θα κάνουν την εμφάνιση τους νεφώσεις από τα δυτικά οι οποίες αναμένεται να πυκνώνουν και να μετακινηθούν σταδιακά και ανατολικότερα. Διαφαίνεται μία πιθανότητα, τις βραδινές ώρες,  να σημειωθούν λίγες ασθενείς παροδικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, ενώ κατά τόπους θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων.  Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Την Τετάρτη αναμένεται να επικρατήσει ο άστατος καιρός με βροχές, κατά τόπους σε ολόκληρη την Κρήτη, και ιδιαίτερα στα νότια τμήματα. Οι άνεμοι θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις αλλά θα παραμείνουν εξασθενημένοι με την ένταση τους κατά τόπους έως και τα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τα φαινόμενα των τοπικών βροχοπτώσεων θα υποχωρήσουν από τις απογευματινές ώρες. Παρά το γεγονός ότι το Βαρομετρικό χαμηλό,  που θα συνοδεύεται από τις βροχές,  έρχεται από τα νότια δεν είναι καθόλου επιφορτισμένο με ποσότητες σκόνης, κάτι που συνηθίζεται αυτή την εποχή.

Από την Πέμπτη, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένεται να αποκατασταθεί και πάλι ο καλός καιρός , με ηλιοφάνεια, ασθενείς έως πρόσκαιρα μέτριους βόρειους ανέμους και σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, διατηρώντας όμως ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά με αισθητή απόκλιση μεταξύ της πρωινής ελάχιστης και της μεσημεριανής μέγιστης τιμής της θερμοκρασίας. Οι καλές αυτές καιρικές συνθήκες προβλέπεται να διατηρηθούν έως και το τέλος της εβδομάδας.

Άνοιξη καιρού, η μεγαλειώδης αναγέννηση της Φύσης και η Ανθρώπινη ψυχική ανάταση

Άνοιξη. Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου αναμένεται να κάνει θριαμβευτικά την είσοδο της από αύριο, Δευτέρα 20 Μαρτίου,  με την Εαρινή ισημερία στην οποία εισέρχεται η Γη κατά την μόνιμη και σταθερή περιφορά της γύρω από τον ‘Ήλιο.  Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η Φθινοπωρινή ισημερία η νύκτα υπερτερούσε χρονικά της ημέρας, στερώντας μας μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που είχαν ως αποτέλεσμα την ψύξη της ατμόσφαιρας με συνεπακόλουθο τη δημιουργία καιρικών συστημάτων που προκαλούσαν τις βροχές και τα χιόνια σε ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο. Διαδικασία αναγκαία και πολύτιμη γιατί μας εξασφάλισε γενναιόδωρα,  για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα στην Κρήτη μας, ικανά αποθέματα υδάτινου πλούτου.

Η Εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την αλλαγή σκυτάλης, η ημέρα θα υπερτερεί πλέον της νύκτας, προσφέροντας μας πλουσιοπάροχα ηλιακή ακτινοβολία που είναι πηγή ζωής για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των ζώντων οργανισμών.  Η φύση αναγεννάτε, στολίζεται, ομορφαίνει,  χαρίζοντας μας μαγευτικές εικόνες, ιδιαίτερα μέσα από την καθαρότητα της ατμόσφαιρας που είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ανοιξιάτικης περιόδου. Ο άνθρωπος ξεφεύγει από το χειμερινό λήθαργο και εισέρχεται σε μία ψυχική ανάταση, αναβιώνει μέσα του την αρχέγονη αναζήτηση της κατάκτησης και του νέου, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται μέσα του πλήθος από επιθυμίες. Απολαμβάνει  τον όμορφο καιρό και όλη αυτή την αναδημιουργική διεργασία του φυσικού του περιβάλλοντος.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα αέναο (παντοτινό) ευλογημένο φυσικό κύκλο που δεν θα αλλάξει ποτέ, όσο τουλάχιστον η Γη …γυρίζει. Ο αέναος κύκλος του φωτός σηματοδοτεί και χαρακτηρίζει τις εποχές κάθε έτους σε ένα μεγαλειώδη σημειολογικό κύκλο της ζωής  :

Άνοιξη : Ζωή, αναγέννηση, αναδημιουργία, επιθυμίες.
Καλοκαίρι : Η χαρά της ζωής, Ευημερία της φύσης, ευκαιρίες για απολαύσεις.
Φθινόπωρο : Ωριμότητα,  προετοιμασία της φύσης για μία προσωρινή παύση, ηπιότητα.
Χειμώνας : Λήθαργο, χειμερία νάρκη, ελπίδα και προσμονή για την αναγέννηση … για τη νέα  Άνοιξη.

Ο καιρός είναι συνακόλουθος της εποχής που βιώνει η Γη αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του. Την Άνοιξη το κλίμα, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα εποχιακά φαινόμενα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία προσφέροντας μοναδικές καιρικές συνθήκες.  Ένα επίσης χαρακτηριστικό της άνοιξης είναι η αστάθεια, το πόσο δηλαδή ευμετάβλητος είναι ο καιρός, καθώς οι ζεστοί και υγροί άνεμοι από τα νότια προσπαθούν ν’ απομακρύνουν τις ψυχρές αέριες μάζες που έχουν εδραιωθεί στην ατμόσφαιρά μας από την χειμερινή περίοδο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην θάλασσα επίσης, όπου ζεστά θαλάσσια ρεύματα μετακινούνται προς τις ακτές σε μια προσπάθεια, σταδιακά να ανέβει και εκεί η θερμοκρασία των νερών.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook