Μόνιμη εργασία για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ, ζητά με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ, και  η διοίκηση του νοσοκομείου διατείνονταν το καλοκαίρι  ότι έδιωξαν τους εργολάβους και οι εργασιακές συνθήκες θα βελτιώνονταν κατά πολύ για αυτούς τους εργαζόμενους. Όμως, σήμερα, αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι  η εντατικοποίηση, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και η εκμετάλλευση των εργαζομένων συνεχίζεται με την ίδια ένταση και πρωταγωνιστή το ίδιο το κράτος.

Οι υποσχέσεις της διοίκησης για παραμονή των εργαζομένων στην εργασία τους  και μετα τη λήξη των συμβάσεων (που ισχυριζόταν ότι θα είχαν διάρκεια μέχρι το 2018 ενώ στην πραγματικότητα λήγουν τέλος του 2017), αποδεικνύεται ότι δίνονταν για να εφησυχάσει τους εργαζομένους, να καλλιεργήσει αυταπάτες  και αναμονή απέναντι στο δίκαιο αίτημα τους για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Αποδείχτηκε ότι και οι 2 συμβάσεις είναι στην ουσία πόρτα για δουλειά λίγων μηνών και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι σαφές  ότι και για όσους προσληφθούν τώρα, είτε μετά το 2017,  οι όροι εργασίας θα είναι όροι εργασιακής γαλέρας. Η απαράδεκτη και αντεργατική σύμβαση ξεκινάει με  πρώτο όρο  την απεμπόληση του δικαιώματος διεκδίκησης ανανέωσης της παράτασης της σύμβασης πέραν του 2017 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που είχε  η διοίκηση του σωματείου  με τον διοικητή, αυτός όχι μόνο υπερασπίστηκε την κατάπτυστη σύμβαση, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να αισθάνονται και τυχερές οι εργαζόμενες στην καθαριότητα που δουλεύουν μέχρι σήμερα.

Επιχείρησε επίσης να παρέμβει και να υποδείξει για το ποιους θα έχει μέλη το σωματείο, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των εργαζομένων είναι επαρκής για τις ανάγκες της καθαριότητας, όταν το μοναδικό κριτήριο για τον αριθμό τους ήταν οι «αντοχές» του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Τέλος, δήλωσε με νόημα, ότι έχει κάθε δικαίωμα να μετακινεί οποιονδήποτε εργαζόμενο, όποτε θέλει, όπου θέλει και ότι αυτό μπορεί να το κάνει και για τους μόνιμους υπαλλήλους.

Αποδεικνύεται λοιπόν, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων. Αποδεικνύεται επίσης, ότι δεν αρκεί  απλά να αλλάξει ο εργοδότης για να καλυτερεύσουν  οι συνθήκες εργασίας, απαιτούνται συνολικότερες ανατροπές. Είναι γνωστό ότι πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.).

Είναι λοιπόν λογικό ν’ αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει το αίτημα του σωματείου να εξασφαλιστεί μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό επίσης αρνείται να εξασφαλίσει ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να διεκδικήσουν την παραμονή στη δουλειά,  το δικαίωμα να εργάζονται σε συγκεκριμένο χώρο, να έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα, το δικαίωμα να δουλεύουν 8ωρο κ.τ.λ. Δικαιώματα που όπως ξέρουμε πολύ καλά, δεν τ’ αρνούνται μόνο σ’ αυτούς τους εργαζόμενους, αλλά πολύ γρήγορα θέλουν να τα τσεκουρώσουν σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και μη. 

Απάντηση σε αυτά τα άθλια σχέδια κυβέρνησης – Ε.Ε. και τα συμφέροντα των εργολάβων μπορεί να δώσει μόνο ο ενιαίος, αταλάντευτος αγώνας όλων των συναδέλφων, μονίμων, συμβασιούχων και εργολαβικών. Η διοίκηση του σωματείου απαιτεί, τώρα, η κυβέρνηση, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να πάρει πίσω τη σύμβαση έκτρωμα και  να διασφαλίσει όλες τις θέσεις με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας.         

Αυτή η θέση πρέπει να είναι διεκδίκηση όχι μόνο του υγειονομικού αλλά του συνόλου του εργατικού κινήματος, να γίνουν δηλαδή ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές, οι τόσο σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων μας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook