Παραδοσιακό χρώμα στο βουνό των Κενταύρων - Δείτε τις φωτογραφίες από την περιοχή

Γεμάτο πανέμορφα χωριά είναι το Πήλιο, γεμάτο γωνιές, ορεινές ή παραθαλάσσιες, για να βιώνει ο επισκέπτης τη μαγεία της φύσης και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του είναι οι Πινακάτες, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Βόλο, υψόμετρο 580 μέτρων και θέα τον Παγασητικό. Η αυθεντικότητα του χωριού, που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή, σχετίζεται και με το ότι διατήρησε την, κατά κάποιο τρόπο, «απομόνωσή» του μέχρι πολύ πρόσφατα, καθώς μόνο ένας δρόμος το συνέδεε με το υπόλοιπο Πήλιο, προς τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Παρότι βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από την τουριστική Βυζίτσα, ο δρόμος ανάμεσά τους μετρά πολύ λίγα χρόνια.

Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979 και οι παρεμβάσεις είναι πραγματικά πολύ περιορισμένες. Διακρίνεται για το παραδοσιακό χρώμα και τα ωραία αρχοντικά. Όπως κάθε κλασικό χωριό, στην πλατεία του δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπως και μια εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη με λεοντοκεφαλές, από το 1894.

Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές με τα γύρω χωριά κι έτσι από τις Πινακάτες μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ή, από την αντίθετη κατεύθυνση, τη Βυζίτσα και τις Μηλιές.

Πηγή: newsbeast.gr