Η έρευνα συνέκρινε στοιχεία ωκεάνιας θερμοκρασίας μεταξύ 1960 και 2015, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), η θερμοκρασία των ωκεανών του πλανήτη έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό και σημαντικά κατά τα τελευταία 60 χρόνια και κυρίως κατά 13% πιο γρήγορα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα!

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης. Προηγούμενες μελέτες απαιτούσαν κυρίως τη μετάβαση πλοίων σε διάφορα μέρη του ωκεανού και την επιτόπια λήψη δειγμάτων της θερμοκρασίας.

Από το 2000 και μετά, οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν ειδικές σημαδούρες με την ονομασία Αργώ, για να καταγράψουν τις διαφορετικές θερμοκρασίες του ωκεανού σε διαφορετικές θέσεις. Οι συσκευές Αργώ μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασίες έως και 2.000 μέτρα από την επιφάνεια του ωκεανού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η θερμοκρασία των ωκεανών ανέβει κατά 337 ζετατζάουλ (ZJ) μεταξύ 1960 και 2005. Το ζετατζάουλ είναι μία υποδιαίρεση της μονάδας ενέργειας τζάουλ. Ενδεικτικά, η ανθρώπινη ετήσια παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας είναι περίπου 0,5 ZJ. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης ότι η αλλαγή στη θερμοκρασία ήταν σχετικά μικρή μέχρι και το 1980.

«Η έρευνα αυτή είναι ένα παράδειγμα του πώς η πρόοδος στην τεχνολογία έχει επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των παρελθόντων αλλαγών στον ωκεανό, όπου η μεταβλητότητα ήταν πάντα ένα αίνιγμα, λόγω της απεραντοσύνης και του βάθους του», δήλωσε ο Τζον Φαζούλο, μέλος της ερευνητικές ομάδας.

Η μελέτη αυτή μπορεί επίσης να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι θερμοκρασίες ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook