Αντιπροσωπεία μελών της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν στην μάντρα του Δήμου, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Βασίλη Κλάδο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ.κ. Κώστας Βαρβεράκης, Σταύρος Λυράκης, Γιώργος Μαυρογιάννης, Μαρία Τσουδή, Γιάννης Χριστοφοράκης και Γιώργος Τσαγκαράκης.  Ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα της καθαριότητας στο διευρυμένο Δήμο Ηρακλείου, καθώς υπάρχουν έντονα παράπονα από συμπολίτες μας για την κατάσταση που επικρατεί. 

Ο κ. Αντιδήμαρχος αφιέρωσε αρκετό χρόνο ώστε να δώσει απαντήσεις στις επισημάνσεις των μελών της κίνησης, όπως επίσης και για να περιγράψει την δομή λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου.

Το μεγάλο ζητούμενο που προέκυψε από την συζήτηση είναι η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας, με συνέπεια ο οδοκαθαρισμός της πόλης να μένει απελπιστικά πίσω. Αυτήν την περίοδο, όπως ενημέρωσε τα μέλη της Η.Π. ο κ. Κλάδος, υπάρχουν μόλις 12 διαθέσιμοι οδοκαθαριστές, μετά την πρόσφατη λήξη των συμβάσεων συνολικά 150 συμβασιούχων της υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν Δημοτικές Κοινότητες που εξυπηρετούνται με μόλις έναν οδοκαθαριστή.

Συνέπεια των παραπάνω δεν είναι μόνο το ακάθαρτο Ηράκλειο, αλλά και η κόπωση των εργαζομένων της καθαριότητας, προκειμένου να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού. Όπως επισήμανε ο κ. Αντιδήμαρχος, με την πρόσληψη 30 νέων εργαζόμενων στο προσεχές διάστημα, ένα από τα πρώτα του μελήματα του θα είναι η ξεκούραση του υπάρχοντος προσωπικού. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της επαναλειτουργίας ιατρείου για τους εργαζομένους της καθαριότητας.

Πέρα από τα αρνητικά, τα μέλη της Η.Π. ενημερώθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα οχήματα της υπηρεσίας καθώς και όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ελέγχονται για τα δρομολόγια τους μέσω συστήματος GPS, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα λεπτομερούς ηλεκτρονικής καταγραφής της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων, για κάθε γειτονιά της πόλης.

Ακόμη ένα ζήτημα που τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής είναι η συμπεριφορά συμπολιτών μας. Μέσα από έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η υπηρεσία, αναδεικνύεται η αδιαφορία και το θράσος μερικών από εμάς, ενάντια στην υγιεινή και στην καθαριότητα της πόλης όπου ζούμε. Με την αφισορρύπανση και την ανεξέλεγκτη απόρριψη στο έδαφος, περιτυλιγμάτων φαγητού, μεταλλικών ή πλαστικών φιαλών κλπ, να είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλές γειτονιές. Εδώ έρχεται να προστεθεί και η ατιμωρησία που ουσιαστικά καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές με την μη τήρηση του κανονισμού καθαριότητας του δήμου.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία δια του προέδρου της κ. Κώστα Βαρβεράκη, δηλώνει πως το ζήτημα της καθαριότητας και η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή, είναι ζήτημα σύνθετο. Χρειάζεται λοιπόν επιπλέον διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να υπάρξουν προτάσεις που θα είναι υλοποιήσιμες από την μία, αλλά και αποτελεσματικές από την άλλη. Ακόμη η συναρμοδιότητα σε αρκετές περιπτώσεις κι άλλων δημοτικών φορέων, διευρύνει περισσότερο την ανάγκη εύρεσης αποδεκτών λύσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook