Ακόμα μια χρονιά που περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενοικίαση του αιγιαλού, που περιμένουμε την διευκρινιστική για τις όμορες επιχειρήσεις και τις καντίνες. Ακόμα μια χρονιά διαμάχης με Δήμους και Κτηματική Υπηρεσία αφού η αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών μας αναγκάζει πρώτα να τοποθετήσουμε ομπρελοκαθίσματα και μετά να ενοικιάσουμε τον χώρο, ενέργεια που πολλές φορές μας οδηγεί στα δικαστήρια με ποινές ενδεχομένως και φυλάκισης. 

Είναι ανάγκη επιτέλους να αποσαφηνιστούν ορισμένα θέματα: Σε ποια υπηρεσία; Με τι κριτήρια; Ποιος ορίζει την τιμή; Γιατί να είμαστε αναγκασμένοι κάθε χρόνο να περνάμε αυτόν τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας; Θα πρέπει επίσης επιτέλους να αποσαφηνιστεί τι συνιστά όμορη μια επιχείρηση.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να εκλογικευτούν τα ποσά που καλούνται οι επιχειρηματίες να πληρώσουν με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις δεν χρεώνουν καν την παροχή ομπρελοκαθίσματος. Θα πρέπει να περιγραφεί τι επιπλέον νόμιμο εξοπλισμό και υποδομές μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι ενοικιάζουν αιγιαλό.

Μια από τις προτάσεις της του Τομέα Τουρισμού της ΝΟΔΕ Χανίων και εμένα προσωπικά ως Τομεάρχη, είναι η -τουλάχιστον 3ετής- μίσθωση του αιγιαλού και ίσως με εφάπαξ καταβολή του αντιτίμου και να υπήρχε και κάποια έκπτωση αφού και το Κράτος λαμβάνει πολύτιμα χρήματα προκαταβολικά και ο επιχειρηματίας έχει το κεφάλι του ήσυχο και δεν τρέχει κάθε χρόνο.

Αυτή η πρόταση βεβαίως θα μπορούσε να έχει εφαρμογή από μια κυβέρνηση η οποία σέβεται τις επιχειρήσεις και την ενδιαφέρει η ανάπτυξη και όχι από μια τυχοδιωκτική σαν την σημερινή. 

*Ο Χρήστος Πενθερουδάκης είναι Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook