Μια συγκλονιστική περιγραφή από την κηδεία του γνωστού καλλιτέχνη που με την λύρα του είχε γίνει αγαπητός σε όλα τα μέρη του πλανήτη

Σαν σήμερα πριν 9 χρόνια, στις 21 Μαρτίου 2008 Παρασκευή, είχε πέσει η είδηση βόμβα για τον ξαφνικό θάνατο του λυράρη Γιώργη Κουρουπάκη, μία είδηση που γρήγορα έκανε τον γύρο του πλανήτη και προκάλεσε θλίψη σε όλους τους Κρητικούς της γης.

Ο Γιώργης Τσουρουπάκης, ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος και δεξιοτέχνης λυράρης και συνεργαζόταν πολλά χρόνια με τον Μανώλη Κονταρό.

Όλη η Κρήτη και όλη η Ομογένεια  είχε συγκλονιστεί με το άκουσμα του θανάτου του λυράρη Γιώργου Τσουρουπάκη.

Τσουρουπάκης Γιώργος 19/10/1968 -21/3/2008

Στις 19 Οκτωβρίου του 1968 στο Τορόντο του Καναδά  ο Νίκος και η Αλκηστη Τσουρουπάκη υποδέχονται  στη ζωή το γιο τους Γιώργο, χωρίς να ξέρουν ότι το χώμα της ξενιτιάς θα μπολιάσει ένα τέτοιο φυντάνι, θα δημιουργήσει έναν τέτοιο μερακλή, έναν εξαίρετο άνθρωπο και αργότερα λυράρη.

Από μικρός ο Γιώργος ο Τσουρουπάκης ακούει Κρητική μουσική στο σπίτι του, στα γλέντια του απόδημου Ελληνισμού και μπολιάζεται με μαεστρία και αργότερα δείχνοντας το ταλέντο του.

Η αγάπη για τη Κρήτη τον φέρνει κοντά σε αυτήν και το τόπο καταγωγής του και γύρω στο 1980 περίπου αρχίζει η ενασχόλησή του με τη λύρα.

Συνεργάζεται με πολλούς ντόπιους καλλιτέχνες για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που ο Μανώλης ο Κονταρός το 1990-1991 τον επιλέγει να πορευτούνε μαζί.

Από τότε είναι αχώριστοι. Ταξίδια, εκδηλώσεις, και πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις απαρτίζονται από αυτό το τέλειο δίδυμο, Τσουρουπάκη Κονταρού.

Δισκογραφικά η παρέα τους συνεχίζεται αποφέροντας υπέροχους δίσκους και ερμηνείες.
 
Όλοι μιλάνε για τη τέλεια αρμονία που υπήρχε μεταξύ τους. Όλοι μιλάνε για το υπέροχο αυτό δοξάρι, το στιβαρό παίξιμο, αλλά και την ευγενική παρουσία του στο πάλκο.

Μάλιστα κατά την θητεία του στο στρατό διετέλεσε Εύζωνας και επίσημος λυράρης της Προεδρικής φρουράς το 1988.

Ο θάνατος του Λυράρη από ανακοπή καρδιάς έπεσε σαν «βόμβα». Οι πάντες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έφυγε έναν καλλιτέχνης με εξαιρετικό ήθος, σπουδαίο ταλέντο, μια πραγματική απώλεια για την Κρητική Μουσική, απώλεια για τη Κρήτη.

Την ημέρα της κηδείας

Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2008 στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στα Χανιά. 

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του σχετικού ρεπορτάζ από το kritikigwnia.gr: 

«Από νωρίς το μεσημέρι ο κόσμος άρχισε να μαζεύετε στην εκκλησία και άναβε ένα κερί στην μνήμη του.

Οι γύρω τοίχοι ήταν αφισοκολλημένοι με πολλές αφίσες του Μανόλη Κονταρού και Γιώργη Τσουρουπάκη.. σαν να γινόταν εδώ κάποιο γλέντι.. οι αφίσες όμως έγραφαν Γιώργο καλό ταξίδι.

Μετά από λίγη ώρα ο χώρος μέσα στην εκκλησία και το προαύλιο ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Ο κεντρικός δρόμος έξω από την εκκλησία και το νεκροταφείο έκλεισε εντελώς από το πλήθος του κόσμου που ξεπερνούσε τους 10.000.

Κάποια στιγμή άρχισαν να έρχονται αμέτρητα στέφανα για τον Γιώργο..

Στέφανα από φίλους, γνωστούς, Κρητικά κέντρα, συλλόγους και σωματεία..

Όλοι περίμεναν αμίλητοι ντυμένοι στα μαύρα ρούχα ,με μαύρα γυαλιά και μαύρη καρδιά και ένα γιατί ήταν στα χείλη όλων..

Όταν η σωρός του Γιώργου Τσουρουπάκη έφτασε τότε μια απέραντη σιωπή απλώθηκε..

Μια τραγική φιγούρα πέρασε από μπροστά μας.. η Χαροκαμένη μάνα.. η μάνα του Γιώργη Τσουρουπάκη που μας συγκίνησε όλους..

Τότε όλοι πάγωσαν ένα λευκό φέρετρο φάνηκε το οποίο σήκωναν 6 κρητικόπουλα ντυμένα με την παραδοσιακή φορεσιά της Κρήτης..

Ξοπίσω του η αρραβωνιαστικιά του Γιώργου Τσουρουπάκη μέσα στους λυγμούς και ένας αγνώριστος Μανόλης Κονταρός μέσα σε συνεχείς επαναλαμβανόμενες κραυγές πόνου.

Ξαφνικά η πομπή σταματά ακριβώς μπροστά μας και είπαν ότι έπρεπε να βγάλουν το καπάκι από το φέρετρο..

Τι να σας πω και πώς να σας περιγράψω την στιγμή..

Ο Γιώργος Τσουρουπάκης με τα στέφανα του γάμου στο κεφάλι και η λύρα του πάνω στο άψυχο σώμα..

Διέκρινα τότε μερικές μικρολιποθυμίες στο πλήθος που προσπαθούσε να αντέξει ..το ίδιο και εμείς..

Το φέρετρο κατευθύνθηκε στο κέντρο της εκκλησίας και ο Μανόλης Κονταρός Eμεινε συνεχώς στο προσκέφαλο του φίλου και συνεργάτη του χαϊδεύοντας το κεφάλι του..

Τα κρητικόπουλα που ως τότε κουβαλούσαν το φέρετρο πήγαν δεξιά και αριστερά στις 2 εισόδους του Ναού.. σαν σκοποί της Παράδοσης..

Έξω στο προαύλιο αλλά και στον δρόμο η ώρα φαινόταν χρόνος..

Όπου και να κοιτούσες έβλεπες γνώριμες φιγούρες ..ήταν οι καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη που ήρθαν να τον τιμήσουν..

Όλοι ήταν εκεί.. όπως μάθαμε μετακινήθηκαν με τα καράβια το προηγούμενο βράδυ πολλοί φίλοι και γνωστοί από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα που έφταναν κατά χιλιάδες..

Δεν ήρθαν όμως μόνο οι φίλοι του μόνο από την Ελλάδα αλλά από πάρα πολλά άλλα σημεία του κόσμου περισσότερο από την Αμερική αλλά και τον Καναδά όπου γεννήθηκε.

Όταν το μυστήριο τελείωσε και άρχισαν οι ομιλίες κάποιες μαντινάδες μούδιασαν όλο το πλήθος.. και τότε διαβάστηκαν κάποιες μαντινάδες του Μανόλη Κακλή.. αλλά μια μας συγκλόνισε..

Στο κάτω κόσμο που θα πάς, παραγγελιά σου δίνω, Να βρεις και να μου χαιρετάς, τον άσπρο μου τον κρίνο

Μετά το δεύτε τελευταίον ασπασμών από όλους οι φίλοι του πήραν το φέρετρο με κατεύθυνση με τα πόδια στο διπλανό νεκροταφείο για την ταφή, ο κόσμος ακολούθησε αργά και καρτερικά ενώ δεν ακουγόταν ο παραμικρός ψίθυρος..

Κάποια στιγμή που έφτασαν στον χώρο της ταφής ακούστηκε η ίδια του η λύρα του Γιώργου Τσουρουπάκη.. με τον Μανόλη Κονταρό σπαρακτικά να τραγουδάει και να λέει..

Γιάντα μ’ αφήνεις μοναχό Γιώργη να συνεχίσω, Κι ήντα γλυκόλαλο σκοπό θα ξανατραγουδήσω

Ακούστηκαν κι άλλες μαντινάδες μέσα σε καταιγισμό πυροβολισμών..

Η Κρήτη έχασε ένα μεγάλο λυράρη και ένα σπάνιο παιδί.. τον Γιώργο Τσουρουπάκη..»

Στις 16 Οκτωμβρίου 2010 ο Αλέξης Βογιατζάκης ανέβασε ένα βίντεο, αφιέρωμα με τραγούδια και εικόνες απο την κηδεία 

 

Εκατοντάδες μαντινάδες γράφτηκαν μετά τον θάνατο του

Μετά το θάνατο του Γιώργη Τσουρουπάκη, πολλοί μαντιναδολόγοι και κρητικοί καλλιτέχνες, έγραψαν και τραγούδησαν εκατοντάδες μαντινάδες για αυτόν, ενώ ο Μανώλης Κονταρός έγραψε ένα βιβλίο με μαντινάδες με τίτλο «Ένα βιβλίο είναι η ζωή», καθώς και τραγούδάει ακόμα για τον φίλο και συνεργάτη του που χάθηκε τόσο ξαφνικά.

Μάλιστα σήμερα, ανήμερα του θανάτου πριν 9 χρόνια, ο Μανώλης Κονταρός έγραψε στον τοίχο του:

9 χρόνια χωρίς το Γιώργο Τσουρουπάκη… Εμείς μαζί δεν είμαστε μα όσο καιρό θα ζήσω αζωντανο στη σκέψη μου μπορώ να σε κρατήσω

Με πληροφορίες από kritikigwnia.gr, blog.mantinades.gr, erotokritos.gr

*Από την τηλεοπτική σειρά “Της Αγάπης Μαχαιριά”, όπου είχε τραγούδησει ο Μανώλης Κονταρός με τον Γιώργο Τσουρουπάκη

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook