Έτοιμο το αυτοματοποιημένο σύστημα που μπαίνει σε λειτουργία τις επόμενες μέρες

Το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων στις τράπεζες και των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία πρόκειται άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το συγκεκριμένο  σύστημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με επιτυχία και άμεσα αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας θα περνά άμεσα και σε λίγες ώρες από κόσκινο τις καταθέσεις σε συνδυασμό με τις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση των ελέγχων για το έτος 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σημειώνεται ότι φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, «έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται τα δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook