Με αγωνία πολλοί έμποροι της Κρήτης περιμένουν την κίνηση του Αυγούστου, όχι για να βγάλουν «σπασμένα», αλλά για να δούν εάν θα πάρουν μιαν «ανάσα» για να συνεχίσουν το Φθινόπωρο, ή εάν θα βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους.

Πάντως η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου – παρά τις γενναίες εκπτώσεις – δεν ήταν αισιόδοξη καθώς, όπως είπε στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ.Γιάννης Μαργαρώνης \”η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου κύλησε «σφιγμένη». Πρόκειται για κρίσιμο χρονικό διάστημα καθώς ο Αύγουστος, όπως και ο Δεκέμβριος αλλά και ο Απρίλιος είναι οι καθοριστικοί μήνες για το εμπόριο. Ελπίζουμε οι καταναλωτές να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι.\”

Οι εκπτώσεις στις επιχειρήσεις της Κρήτης φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, αλλά φαίνεται πως η κάμψη στις αφίξεις Ελλήνων τουριστών, αλλά και η οικονομική στενότητα όσων επέλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές επηρεάζει τον τζίρο των καταστημάτων.

\"\"     \"\"

«Δυστυχώς φέτος υπάρχει μια κάμψη στην άφιξη Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι προτιμούν προορισμούς πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους όπου μπορούν να πάνε με το αυτοκίνητό τους και να αποφύγουν την μεταφορά με πλοία»

 επεσήμανε ο κ.Μαργαρώνης διευκρινίζοντας πως «η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών τουριστών, μπορεί να καλύπτει ποσοτικά το ποσοστό, αλλά όχι ποιοτικά, γιατί ο ¨Ελληνας ξόδευε χρήματα στην ταβέρνα, στο καφέ, στην ένδυση, παντού. Και σε αυτή την κάμψη μάλλον οφείλεται και η εικόνα κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.»

Στάσιμος = Θετικός ο Ιούλιος

Η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο της Κρήτης έχει φτάσει σε τέτοιο απελπιστικό επίπεδο, που ακόμη και η μη πτώση του τζίρου να θεωρείται ως θετικό αποτέλεσμα.

« Η αγορά τον Ιούλιο κινήθηκε σχετικά καλά. Δηλαδή πιάσαμε περίπου τον ίδιο τζίρο με πέρυσι, που εδώ που έχουμε φτάσει, είναι κάτι το θετικό, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι στους πρώτους 6 μήνες του 2011 είχαμε πτώση» είπε ο κ.Μαργαρώνης.

Αγοράζουν λουκέτα για τον Σεπτέμβριο

\"\"     \"\"

Στο μεταξύ κάποιες από τις Κρητικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για να συνεχίσουν την περίοδο των εκπτώσεων και τον Σεπτέμβριο με τις προσφορές, αλλά κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες αγοράζουν λουκέτα για τα καταστήματά τους.

Ήδη ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργείται δύο φορές τον χρόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν σε λίγες ημέρες, αλλά σύμφωνα με τον κ.Μαργαρώνη «έχουμε μια αύξηση, η οποία μπορεί να ανακόπηκε τους θερινούς μήνες, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως θα υπάρχει μεγάλη επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο.»

Το γεγονός είναι πως η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά, καθώς οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο και κυρίως σε μεγάλους πελάτες για να καλύψουν άμεσες υποχρεώσεις, όπως πληρωμές ΙΚΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση.

Αρκετοί επιχειρηματίες καθυστερούν τις πληρωμές μισθοδοσίας, ενοικίων και προμηθευτών, ζητούν από τις τράπεζες «κούρεμα» των δανείων που έχουν πάρει, ενώ ακόμη και αυτοί που διαθέτουν ρευστότητα καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες για να βοηθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και τους επιχειρηματίες-πελάτες τους, κεφαλαιοποιούν κάθε τρίμηνο τους τόκους, ώστε να εμφανίζονται ενήμερα τα δάνεια.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook