Τι καταγράφει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Σε εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με αφορμή την έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, αφορούν περιστατικά με αποκεφαλισμένες χελώνες, μία ακόμα πυροβολημένη φώκια και μαχαιρωμένα δελφίνια – δεμένα με σχοινί στην ουρά.

Όπως τονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου: μία ακόμα πυροβολημένη φώκια, αποκεφαλισμένες χελώνες, μαχαιρωμένα δελφίνια – δεμένα με σχοινί στην ουρά και πολλά άλλα… Αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα όπως καταγράφεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και άλλους φορείς, που απλώς τώρα κορυφώνεται.

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος»: «Πρέπει να αναλογιστούμε ότι γίνεται γνωστό μόνο ένα μικρό μέρος των εκβρασμένων και θανατωμένων ζώων, δεδομένου ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση μόνο στο 20-30% της ελληνικής ακτογραμμής, η οποία ξεπερνάει τα 18.000 χλμ. Συνεπώς, ο πραγματικός αριθμός των θανατωμένων ή εκβρασμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος, με την πλειονότητα των περιστατικών να μην γίνονται ποτέ αντιληπτά».

Όπως υπογραμμίζει το Ινστιτούτο η λύση δεν αποτελεί η δαιμονοποίηση των κοινωνιών των νησιών, αλλά ούτε και της πλειοψηφίας των πραγματικών ψαράδων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα. Παράλληλα με την έξαρση στις θανατώσεις προστατευόμενων ειδών, παρατηρείται και η έξαρση στις παράνομες και καταστροφικές πρακτικές αλιείας, από μία μειοψηφία επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων.

«Οι περισσότεροι που δολοφονούν αυτά τα προστατευόμενα ζώα, είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες, όμως όποιος έχει επιχειρήσει να κινηθεί εναντίων τους έχει κινδυνεύσει, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ανθρώπων που τόλμησαν να κάνουν αντίστοιχες καταγγελίες για αλιευτικά σκάφη που έφεραν εκρηκτικά και όπλα, με μοναδικό αποτέλεσμα να γίνει η καταγγελία τους γνωστή μέσα σε λίγες ώρες στους παρανομούντες και να δεχθούν προσωπικές απειλές και δολιοφθορές. Λίγες μόνο από τις περιπτώσεις απειλών και δολιοφθορών έχουν πάρει τη δικαστική οδό».

Μάλιστα αποκαλύπτει πως στις νότιες Κυκλάδες γίνεται συνεχής χρήσης δυναμίτη και σημειώνει: «λοιπόν τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε πολυάριθμες ένορκες καταθέσεις για την Εισαγγελία και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, οι προβλεπόμενες ποινές δεν εφαρμόστηκαν. Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και με μεγαλύτερο θράσος, καταστρέφοντας σχεδόν καθημερινά με τη χρήση δυναμίτη τη θάλασσα των νότιων Κυκλάδων, θανατώνοντας έτσι οτιδήποτε ζει μέσα στη θάλασσα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook