Με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση και της Κρήτης τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα η επέτειος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821 στη Μάνη την Παρασκευή 17 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της Κρήτης – Οι Κρητικοί και οι Κρητικοπούλες συγκίνησαν με τις μαντινάδες τους και το ριζίτικό τους, ενώ συμμετείχαν και στην παρέλαση που έγινε από μαθητές, στρατό και παραδοσιακούς συλλόγους.

Στις επετειακές εκδήλωσεις για την κήρυξη της επανάστασης του 1821 στη Μάνη, συμμετείχε η Κρήτη μέσω του παραδοσιακού συλλόγου της Ασή Γωνιάς καθώς και Κρητικών από τα Σφακιά.

Το πρωί της Παρασκευής τελέστη επίσημη δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Στη συνέχεια στην πλατεία 17ης Μαρτίου, στη θέση “Κοτρώνι” πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση  της ορκομωσίας των Μανιατών από μαθητές.

Στην πλατεία “Αθανάτων΄” ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Συγγραφέα Γιάννη Φατσέα, τον άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε τα προηγούμενα χρόνια στην αδελφοποίηση της Αση Γωνιάς με την Μάνη. Επίσης κατατέθηκαν στέφανια από τον Δημαρχο Αποκορώνου Μπάμπη Κουκιανάκη, απο τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς Στέλιο Νικολακάκη ενώ κατέθεσε στεφάνι και η οικογένεια του Σήφη Μανούσακα – Βλαντά.

 

Μάλιστα, οι Κρητικοί και οι Κρητικοπούλες συγκίνησαν με τις μαντινάδες τους και το ριζίτικό τους, ενώ συμμετείχαν και στην παρέλαση που έγινε από μαθητές, στρατό και παραδοσιακούς συλλόγους.

 

Ακολούθως οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις παρουσίασαν στο κοινό παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ ο Μανώλης Αγγελάκης με το κρητικό του συγκρότημα τραγούδησε το νέο τραγούδι του που ήταν αφιερωμένο στη Μάνη και σε όσους πολέμησαν ηρωικά.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης απένειμε αναμνηστικά δώρα τους Συλλόγους που κάθε χρόνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας δίνουν το “παρών” τιμώντας τους ήρωες Μανιάτες, μεταξύ αυτών και τον σύλλογος της Ασή Γωνιάς.  

Οι φωτογραφίες είναι από githio-click.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook