Το θέμα της κατασκευής του φράγματος Σεμπρωνιώτη επανέρχεται στην επικαιρότητα, 20 ολόκληρα χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό του.

Πρόκειται για ένα από τα δύο βασικά φράγματα στο νομό Χανίων, η κατασκευή των οποίων είχε αποφασιστεί το 1991στο πλαίσιο της αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας με την συγκέντρωση και αξιοποίηση τεράστιων όγκων νερού που καταλήγουν στην θάλασσα.

Και το μεν φράγμα Βαλσαμιώτη αφού πέρασε από τα χίλια μύρια κύματα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωσή του με στόχο να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012, αλλά το φράγμα Σεμπρωνιώτη μπήκε – στην κυριολεξία – σε βαθειά κατάψυξη.

Έτσι, σήμερα στην διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής διαχείρισης υδάτων της Π.Ε.Χανίων στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, αποφασίστηκε το «ξεπάγωμα» του φράγματος προκειμένου να προωθηθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ή εάν αυτό είναι αδύνατον από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Όμως απαραίτητη προυπόθεση , είναι η επικαιροποίηση της μελέτης, και όπως συμφωνήθηκε, ο ΟΑΔΥΚ, σε πρώτο στάδιο, θα αναλάβει να εξετάσει το σχετικό κόστος.

«Συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε τις μελέτες αυτές από σήμερα και να προτείνουμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες τη συνέχιση των μελετών» , δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδάκης, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα καθορισμού συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, και σημείωσε ότι στην επικαιροποιημένη μελέτη πρέπει να προχωρήσει και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Στο μεταξύ στην διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να γίνει αναρύθμιση των γεωτρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook