Την εξέταση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των υφάλμυρων νερών του Αλμυρού ποταμού αλλά και η πορεία του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Κύπρος» συζητήθηκαν σήμερα στη Περιφέρεια σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Δήμαρχο Ηρακλείου-Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη. Στη συνάντηση για το θέμα της αξιοποίησης των υδάτων του Αλμυρού ποταμού ήταν παρόντες επίσης ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Γιώργος Κουγιουμτζάκης και όπως είπε ο Περιφερειάρχης η Περιφέρεια βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Δήμων και αυτό που συζητήθηκε σήμερα είναι να εξεταστούν όλα τα διαδικαστικά θέματα ώστε να υποβληθεί η κατάλληλη πρόταση για χρηματοδότηση.

«Οι συναντήσεις, θα συνεχιστούν για την καλύτερη πρόταση που μπορεί να υποβληθεί και να τύχει της χρηματοδότησης» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ενώ για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βρούμε την βέλτιστη λύση που θα μας βοηθήσει στη χρηματοδότηση, και στην επίλυση των διαδικαστικών προβλημάτων. Η συνάντηση η σημερινή δεν ήταν η τελευταία, θα υπάρξουν και άλλες, ώστε να καταλήξουμε στην πιο πρόσφορη λύση». 

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης δήλωσε: «Έχουμε ένα θαύμα της φύσης στην περιοχή μας την εκβολή του Αλμυρού ποταμού, από τον οποίο εκβάλλονται καθημερινά κατά μέσο όρο 1.100.000 κυβικά στη θάλασσα. Σήμερα συζητήσαμε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες πως μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του εργοστασίου. Θα ξανασυζητήσουμε, σκοπός μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». 

Interreg Ελλάδα-Κύπρος

Επίσης για τη πορεία του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος (συμμετείχε χθες σε συνάντηση ο Περιφερειάρχης στη Λεμεσό) ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις του είπε, ότι, η Κρήτη είναι ικανοποιημένη από την χρηματοδότηση καθώς ξεπερνά το 30%-συνολικά του προγράμματος- και θα λάβει 15-20 εκ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα για το Interreg Ελλάδα-Κύπρος ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Η Κρήτη είναι ικανοποιημένη από αυτήν την χρηματοδότηση, καθώς ξεπερνάμε το 30% του προγράμματος συνολικά ως Κρήτη, και τρία σημαντικά έργα για τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, επίσης και άλλους δήμους του νησιού,  τα εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα. Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί μέσα από ένα χρηματοδοτικό «εργαλείο» η Κρήτη παίρνει αρκετούς πόρους και συγκεκριμένα το νησί μας στο σύνολο του προγράμματος θα λάβει 15-20 εκ. ευρώ, και σε αυτή τη φάση είναι περίπου 10 εκ. ευρώ». 

Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ερωτηθείς από τα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Το Ηράκλειο θα πάρει δυο «πράσινα» ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μέσω του Interreg για το οποίο είχαμε υποβάλλει υποψηφιότητα από πέρυσι. Πιστεύω μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε νεώτερα για την παραλαβή των αυτοκινήτων». 

Από την πλευρά του για το ίδιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Έμεινα ικανοποιημένος από αυτά που μας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ότι εγκρίθηκε και η συμμετοχή του δήμου μας στο Interreg μέσα από το οποίο θα πάρουμε χρηματοδότηση για αγορά 3000-5000 νέων «έξυπνων» υδρομέτρων που θα συνδεθούν με το δίκτυο μας με στόχο τον πλήρη έλεγχο της ύδρευσης, και τη δραστική μείωση των απωλειών». 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook