Ένα παγκόσμιο φαινόμενο εξαπάτησης επιχειρήσεων έκανε την εμφάνιση του σε καταστήματα της Ιεράπετρας.

Καταστηματάρχες επικοινώνησαν με το Ράδιο Λασίθι και έδειξαν τα έγγραφα που φαίνονται στις φωτογραφίες.

Τα αρχεία αυτά έφτασαν ταχυδρομικά σε επιχειρήσεις και αυτό που ζητούν είναι να δώσει η κάθε επιχείρηση τον αριθμό ΑΦΜ ή αλλα στοιχεία της επιχείρησης για να συμπεριληφθεί και να επικαιροποιηθεί το μητρώο της συγκεκριμένης εταιρίας, μέσα σε μια σύντομη προθεσμία που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι στις 13 Απριλίου.

Η επιστολή είναι γραμμένη στα αγγλικά με τίτλο European Business Number (Ευρωπαϊκός Αριθμός Επιχειρήσεων) και γραφικά παρόμοια με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέρχεται από μια γερμανική εταιρία με έδρα το Αμβούργο. Στην επιστολή παρόλα αυτά αναγράφεται πως η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν ή καποιο οργανισμό που σχετίζεται με αυτές

Στην πραγματικότητα αυτό που ζητείται, και αναγράφεται στα ψιλά γράμματα, από τους καταστηματάρχες είναι να υπογράψουν ένα τριετές συμβόλαιο με ετήσιο κόστος 771 ευρώ, το οποίο πληρώνεται κάθε χρόνο και ανανεώνεται αυτόματα.  Κι αυτό για να γίνει η καταχώριση του καταστήματος στην ιστοσελιδα e-b-n.eu της εταιρίας.

Σε περίπτωση που κάποιος πιστεί ότι πρόκειται απλά για μια επικαιροποίηση στοιχείων, αυτόματα δεσμεύεται να πληρώσει τα 771  ευρώ και σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία απειλεί με νομικές κυρώσεις και μάλιστα στο Γερμανικό Δίκαιο όπως αναφέρεται σαφώς στο συμβόλαιο.

Πρόκειται για μια περίπτωση καλοστημένης απάτης η οποία συμβαίνει κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες όλου του κόσμου τα τελευταία χρόνια, με πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά ανθρώπων που αφού έχουν υπογράψει το συμβόλαιο έχουν νομικά προβλήματα όταν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν.

Το Ράδιο Λασίθι έχει ενημερώσει τον Εμπορικό Σύλλογο Ιεράπετρας και το Επιμελητήριο Λασιθίου, όπου δεν έχουν άλλες καταγραφές επιστολών και ερευνούν το θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook