Σκευάσματα που περιέχουν την ουσία φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού στους άνδρες.

Προειδοποίηση ότι ευρείας χρήσης φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φαλάκρας και τον διευρυμένο προστάτη μπορεί να θέσουν τους άνδρες σε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εξέδωσε ο Οργανισμός Υγείας του Καναδά.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι για την ενημέρωση των πολιτών που ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν στις συσκευασίες των σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία φιναστερίδη θα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη σπάνια εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Η φιναστερίδη περιέχεται σε συνταγολογημένα φάρμακα που πωλούνται στον Καναδά με δύο επωνυμίες: Propecia και Proscar. Γενικά προϊόντα με φιναστερίδη είναι επίσης διαθέσιμα.

Το Propecia (1 mg δισκία φιναστερίδης), όπως δημοσιεύει το newsit.gr, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Το Proscar (5 mg φιναστερίδης) χορηγείται για τη θεραπεία και τον έλεγχο της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ή σε μια μη καρκινική υπερπλασία του προστάτη.

Ο Οργανισμός επισημαίνει πως δεν είναι εξακριβωμένο ότι η φιναστερίδη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ανδρικού καρκίνου του μαστού, αλλά επειδή έχουν εξακριβωθεί σπάνια περιστατικά με τη λήψη των φαρμάκων περιεκτικότητας 5mg φιναστερίδης, προειδοποιεί τους χρήστες των εν λόγω σκευασμάτων να επισκέπτονται το γιατρό τους αν διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στα στήθη τους με την τακτική λήψη τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook