Μαιευτήρες που πήγαν από το χειρουργείο στη φυλακή

Το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από μία στις δύο γεννήσεις γίνονται πλέον στην Ελλάδα με καισαρική τομή (53,8% στο ΕΣΥ και 58,7% σε ιδιωτικές κλινικές), επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αφού το κόστος τους είναι κατά 66% υψηλότερο του φυσιολογικού τοκετού.
Με αφορμή σχετική μελέτη του ΠΟΥ που δείχνει ότι οι γιατροί επιλέγουν τις καισαρικές στη χώρα μας για λόγους οικονομικούς και ευκολίας, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις και διαδικασίες αιτιολόγησης του υπερβολικά αυξημένου ποσοστού καισαρικών, καθώς η σχετική επιλογή φαίνεται να αφήνει κάποιες «σκιές». Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός μίλησε για εικόνα που εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και τη χώρα, ενώ εκθέτει και τις επίτοκες γυναίκες σε αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης, όπως είναι η καισαρική τομή.

Αντίστοιχες μελέτες δικαιολογούν την αυξητική τάση, προβάλλοντας το τεράστιο κέρδος χρόνου (και όχι μόνο) για τους γιατρούς με τον προγραμματισμό των συγκεκριμένων επεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι την καισαρική επιζητούν και πολλές γυναίκες, όχι μόνο γιατί τις διευκολύνει ο προγραμματισμός, αλλά και γιατί θέλουν να αποφύγουν τον πόνο, τις ωδίνες κ.λπ., παραβλέποντας, ωστόσο, τους κινδύνους και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επέμβαση, ενώ ως σημαντικούς παράγοντες θεωρούν επίσης την αύξηση των εξωσωματικών, όπως και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από τις μισές γεννήσεις γίνονται από γυναίκες ηλικίας 30-38 ετών, οπότε η κύηση εμφανίζεται δυσκολότερη.

Η εξήγηση που δίνουν, πάντως, πολλοί μαιευτήρες ότι επιλέγουν την καισαρική στο πλαίσιο της «αμυντικής ιατρικής», για να αποφύγουν τις συνεχώς αυξανόμενες αγωγές και δικαστικές ταλαιπωρίες με αφορμή προβλήματα και επιπλοκές κατά τον φυσιολογικό τοκετό, δεν δικαιώνεται από τη δικαστηριακή πρακτική. Λάθη και παραλείψεις «σημαδεύουν» και τις καισαρικές τομές, όπως δείχνει πληθώρα αγωγών, μηνύσεων και δικαστικών αποφάσεων που καταδικάζουν γιατρούς ή επιδικάζουν αποζημιώσεις για σφάλματα που αφορούν διαγνώσεις, το στάδιο πριν από την επέμβαση, αλλά και μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε αντίστοιχη συχνότητα με τους υπόλοιπους τοκετούς.
Η νομολογία έχει να επιδείξει αποζημιώσεις και καταδίκες για θανάτους, βαριές σωματικές βλάβες-αναπηρίες κ.λπ. από ανθρώπινα λάθη, σοβαρές αμέλειες ή ακατάλληλες υποδομές, αλλά και για δωροδοκίες με τα γνωστά «φακελάκια».

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη καταδίκη σε φυλάκιση 1 έτους γιατρού που απαίτησε με φορτικότητα από τον σύζυγο της επιτόκου να του δώσει πριν από την προγραμματισμένη καισαρική επιπλέον χρήματα, γιατί είχαν προκύψει προβλήματα και επιπλοκές.

Ο γιατρός πήρε «από σπόντα» την καισαρική, καθώς ο αρμόδιος συνάδελφός του έμπλεξε ξαφνικά σε κατεπείγοντα περιστατικά και του «παραχώρησε» την επίτοκο. Εκείνος δεν έχασε την ευκαιρία και μεταφέροντάς την με το καροτσάκι στην αίθουσα των υπερήχων, επικαλούμενος ότι ο πλακούντας είναι χαμηλά, είπε στον σύζυγο ότι «υπάρχει πρόβλημα και θα χρειαστούν λεφτά, γιατί έχουμε πολλή δουλειά».

Δωροδοκία

Ο σύζυγος, ανησυχώντας, έβγαλε από την τσέπη 200 ευρώ, αλλά ο γιατρός τον προέτρεψε «δώσε κι άλλα» επαναλαμβάνοντας στη θέα κάθε νέου χαρτονομίσματος τις λέξεις «κι άλλα», μέχρι που φθάνοντας στα 400 ευρώ, μπήκε μέσα ο πατέρας της κοπέλας, που άκουγε απέξω και καταλαβαίνοντας τι γίνεται, φώναξε στον γιατρό «δεν ντρέπεσαι που έδωσες και τον όρκο του Ιπποκράτη» και πιάστηκαν στα χέρια. Ο γιατρός κρύφτηκε στα χειρουργεία και η Αστυνομία, που κλήθηκε, τον συνέλαβε, ενώ εκείνος αρνήθηκε τα πάντα.

Στο δικαστήριο επέμεινε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε, ότι δεν βρέθηκαν χρήματα πάνω του κ.λπ., αλλά τον «έκαψε» η κατάθεση της προϊσταμένης που είπε ότι είναι ασυνήθιστο να φέρνει ο γιατρός το καρότσι με τον ασθενή αντί του τραυματιοφορέα, καθώς και ότι ακούγοντας τη φράση για τον όρκο του Ιπποκράτη κατάλαβε ότι μάλλον ζήτησε λεφτά, γιατί είχε κάνει το ίδιο και άλλες φορές.

Η πρωτοβάθμια 2ετής φυλάκιση μειώθηκε στο Εφετείο, αφού αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, καθώς υπηρέτησε τα επόμενα χρόνια σε διάφορες ακριτικές περιοχές υπό συνθήκες δύσκολες, παρέχοντας επωφελείς για τις τοπικές κοινωνίες, υπηρεσίες.
Με 18μηνη φυλάκιση τιμωρήθηκε σε άλλη υπόθεση, όπου επρόκειτο να γίνει καισαρική τομή, ο αρμόδιος αναισθησιολόγος. Η γυναίκα γέννησε κανονικά, παρουσιάζοντας κάποια ήπια προβλήματα, που θεωρούνται συνηθισμένα συμπτώματα για γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή ενώ αργά τη νύχτα, αφού είχε πάρει αναλγητικές δόσεις, εμφάνισε σοβαρά προβλήματα δυσφορίας, δύσπνοιας, μουδιάσματα κ.λπ., που οδήγησαν σύντομα σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε αστοχήσει η βελόνα στην επισκληρίδιο και έτσι τοποθετήθηκε εσφαλμένα ο επισκληρίδιος καθετήρας, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε λάθος σημείο τα φάρμακα, προκαλώντας της τελικά βαριά βλάβη εγκεφαλική, που την κατέστησε ανάπηρη κατά 80%.

Θάνατος 35χρονης

Από 10 μήνες φυλάκιση «μοίρασε» το αρμόδιο Εφετείο σε έναν γυναικολόγο και σε έναν αναισθησιολόγο στη Β. Ελλάδα, καθώς πέθανε στα χέρια τους στην ιδιωτική κλινική όπου παρείχαν τις ιατρικές υπηρεσίες τους 35χρονη που πήγε για να γεννήσει με καισαρική το δεύτερο παιδί της, όπως είχε γεννήσει εκεί και το πρώτο, δύο χρόνια νωρίτερα.
Κατά τον τοκετό, η γυναίκα παρουσίασε καρδιολογικά προβλήματα που δεν έγιναν έγκαιρα αντιληπτά, οι γιατροί αναλώθηκαν σε συζητήσεις και κάποιες εξετάσεις στην κλινική, που δεν διέθετε καρδιολόγο, μονάδα εντατικής θεραπείας και καρδιοχειρουργό, ενώ δεν αντιλήφθηκαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αναγκαία η άμεση διακομιδή της σε πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη μονάδα νοσοκομείου, για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως η κρισιμότητα της κατάστασής της, εξαιτίας της οποίας εξέπνευσε.

Σε άλλη υπόθεση, νοσοκομείο στη Ν. Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ για ολέθριο ιατρικό σφάλμα που στοίχισε τη ζωή εγκύου που πήγε να γεννήσει με καισαρική τομή, λόγω ισχιακής προβολής του εμβρύου. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο μετά τη γέννα, η γυναίκα παρουσίασε στο σπίτι της έντονα προβλήματα, με ναυτίες, εμετούς, υψηλό πυρετό κ.λπ., αλλά δεν έγινε σωστή διάγνωση και της χορηγήθηκε αντιβίωση για πιθανή απόφραξη του ουρητήρα, πρόβλημα στον νεφρό κ.λπ.

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και σύντομα κατέληξε, ενώ η νεκροψία αποκάλυψε ότι ο μαιευτήρας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών είχε «ξεχάσει» στην κοιλότητα της μήτρας της υπόλειμμα πλακούντα που της προκάλεσε διάχυτη σηψαιμία, με συνέπεια να πεθάνει από σηπτικό σοκ.

*56,8% των τοκετών στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική τομή

Πέθαναν γιατί θεωρήθηκαν «ελεγχόμενα» περιστατικά

Γυναικολόγος που παρακολουθούσε την κύηση 28χρονης στη Β. Ελλάδα, με προοπτική να γεννήσει με καισαρική, δεν την καθοδήγησε σωστά ούτε την υπέβαλε στις αναγκαίες εξετάσεις, καθησυχάζοντάς την όποτε εμφάνιζε πρήξιμο στα πόδια, κράμπες ή άλλους πόνους.
Η γυναικολόγος απέδιδε τους πονοκεφάλους σε ψυχολογικά προβλήματα, τους πόνους στα νεφρά σε πίεση που πιθανόν ασκούσε το έμβρυο, ενώ δεν ανησυχούσε ούτε για τα οιδήματα που εμφάνιζε ούτε και για τους μετεγχειρητικούς πόνους.
Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας και της αμελούς ιατρικής παροχής υπηρεσιών ήταν να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές στη γυναίκα, που τελικά κατέστη ανάπηρη σε ποσοστό 67%, παρουσιάζοντας και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η γυναικολόγος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους.

Αποζημίωση

Σε άλλη υπόθεση, η Δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση 600.000 ευρώ στους συγγενείς 30χρονης γυναίκας που πήγε σε ιδιωτική κλινική στην επαρχία για να γεννήσει με καισαρική, ενώ είχε μόλις περάσει η πιθανή ημερομηνία φυσιολογικού τοκετού.

Ωστόσο, ο γυναικολόγος της επειδή ήταν αργά, της έδωσε ραντεβού για την επομένη, η γυναίκα έφυγε, αλλά λίγες ώρες αργότερα επανήλθε εσπευσμένα σε κακή κατάσταση, με συμπτώματα δύσπνοιας, κυάνωσης κ.λπ., καθώς εμφανίστηκαν διάφορες επιπλοκές και προβλήματα που δεν είχαν διαγνωστεί νωρίτερα, γιατί δεν προηγήθηκαν οι κατάλληλες εξετάσεις.

Ο γιατρός, που αναγκάστηκε να μεταβεί ξημερώματα στην κλινική, δεν πήρε σοβαρά υπόψη του τα παράπονα της γυναίκας για την κατάστασή της αφού δεν την υπέβαλε σε εξονυχιστικές εξετάσεις, ενώ σύντομα υπήρξε ραγδαία επιδείνωση και υποχρεώθηκε να τη διασωληνώσει.

Η άτυχη γυναίκα πέθανε αβοήθητη εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας, καθώς αποκολλήθηκε ο πλακούντας, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον γιατρό…

Σε αποζημίωση 300.000 ευρώ υποχρεώθηκε ιδιωτική κλινική, που αναζητεί τα χρήματα από τους αρμόδιους θεράποντες ιατρούς της, επειδή από εσφαλμένες ενέργειές τους στο στάδιο της αναισθησίας, αλλά και κατά την προγραμματισμένη καισαρική τομή εμφάνισε έντονα προβλήματα ταχυκαρδίας, δύσπνοιας, πνευμονικό οίδημα κ.λπ., χωρίς να μεταφερθεί αμέσως -όπως έπρεπε- σε νοσοκομειακή μονάδα με πλήρη οργάνωση και υποδομή, που δεν διέθετε η κλινική, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές.
Η γυναίκα έμεινε «φυτό» και αφού ταλαιπωρήθηκε για λίγα χρόνια, πέθανε και οι συναρμόδιοι γιατροί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών έκαστος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook