Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα για την δημιουργία νέου φορέα

Στην δημιουργία νέου φορέα που θα έχει στόχο και την διαχείριση του ΒΟΑΚ προχωράει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφαιρώντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα που σχεδιάζεται, είναι να δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κρήτης, όπου όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Π. Περράκη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η νέα Υπηρεσία θα «ασκεί καθήκοντα διευθύνουσας υπηρεσίας για όλα τα έργα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών (πλην των έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης) και της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα οποία ανήκουν χωρικά στην Περιφέρεια Κρήτης…».

Το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναιρεί το Νόμο σύστασης του ΟΑΚ

Το σημαντικό είναι ότι ο ΟΑΚ είχε δημιουργηθεί το 2013 με νόμο και σύμφωνα με την διαδικασία το Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να τον καταργήσει. Αρα θα πρέπει να γίνει νέος νόμος που θα καταργεί τον παλιό και το θέμα πρέπει να πάει στην Βουλή, όπου εκεί βέβαια θα φανεί και η αντίδραση των Βουλευτών του Νομού Χανίων.

Η τοποθέτηση Μανούσου Βολουδάκη

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε ο τ. Βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, καθότι το 2013 είχε προωθήσει την δημιουργία του ΟΑΚ, όπου σε σχετική ανάρτηση αναφέρει:

Επειδή δεν μπορούν να χτίσουν, γκρεμίζουν!

«…Σήμερα η κυβέρνηση αφού απαξίωσε τον Οργανισμό, επιχειρεί να του αφαιρέσει την πιο ουσιαστική αρμοδιότητα, αυτή που αφορά το ΒΟΑΚ! Ο Οργανισμός με την πρώτη του διοίκηση απέδειξε ότι επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο λειτουργίας, παράγοντας το ίδιο διάστημα περισσότερο έργο! Τον σχεδιάσαμε με κύριο σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας: Με τον ιδρυτικό του νόμο ο ΟΑΚ είναι “προϊσταμένη αρχή των έργων”, άρα δεν εξαρτάται από τις δεκάδες υπογραφές του Υπουργείου στην Αθήνα για να κάνει τη δουλειά του.

Δεν του δόθηκαν στη συνέχεια οι πόροι από το ΕΣΠΑ που θα έπρεπε. Όμως η δομή που δημιουργήθηκε είναι αυτή που μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τους όποιους πόρους υπάρχουν. Οι σημερινοί κυβερνώντες με ποιο ακριβώς σκοπό επιχειρούν να τον διαλύσουν εις τα εξ’ ων συνετέθη; Οι Χανιώτες Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακούσει τίποτα για το θέμα;Έχουν άποψη ή είναι πολύ απασχολημένοι να σχίζουν μνημόνια μέρα – μεσημέρι;»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook