Το ποσοστό επιτυχίας στην Ιατρική θα κινηθεί λίγο κάτω από το 6%

 

Σκληρή «μάχη» για μία θέση στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των πανεπιστημίων θα δώσουν στις φετινές Πανελλαδικές χιλιάδες αριστούχοι που είδαν να μειώνονται οι θέσεις εισακτέων στις πρωτοκλασάτες σχολές.

Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό σε τμήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς απαιτούν πολύ υψηλές βαθμολογίες, όπως Πολυτεχνικά, Ιατρικής, Νομικής, Βιολογίας κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φετινούς υποψηφίους παρουσιάζουν τα ποσοστά επιτυχίας στις top σχολές, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τον νέο «χάρτη» με τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 20 πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης – σύμφωνα με το Έθνος – ο συνολικός αριθμός των θέσεων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται σε 3.325, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων που αναμένεται να τις δηλώσουν στην κορυφή του μηχανογραφικού θα «αγγίζει» τις 21.000.

Ως εκ τούτου, από τους 21.000 υποψηφίους που θα στοχεύσουν σε αυτές τις σχολές πρώτης προτίμησης, θα καταφέρει να εισαχθεί μόλις το 15,36% και οι υπόλοιποι θα αρκεστούν σε υποδεέστερα τμήματα που εδρεύουν στην ίδια πόλη ή σε αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας τα οποία θα έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό πρώτων προτιμήσεων από όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού (την περσινή χρονιά 2.380) καθώς και την υψηλότερη βάση εισαγωγής. Οι θέσεις μειώθηκαν από 190 σε 140, με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας για τους φετινούς υποψηφίους που θα δηλώσουν το τμήμα ως πρώτη προτίμηση να κινηθεί λίγο κάτω από το 6%. Αναφορικά με την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου, το ποσοστό επιτυχίας αναμένεται να φτάσει το 9%.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook