Στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες με κινητικά προβλήματα στο  Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κο Παναγιώτη Σκουρλέτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Σταύρο Κοντονή,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κο Γεώργιο Σταθάκη και Υποδομών και Μεταφορών  κο Χρήστο Σπίρτζη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Απίστευτη ταλαιπωρία αναμένει όσους συμπολίτες μας, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, προσέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου-Κρήτης. Δεδομένου ότι είναι ανύπαρκτη η ειδική «ράμπα» για ΑμΕΑ, καθώς και η λειτουργία ανελκυστήρα, γίνεται σαφές και αντιληπτό το μέγεθος της ταλαιπωρίας που περιμένει τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες,  που χρειάζονται να παραστούν για την εκδίκαση υποθέσεών τους, σε αίθουσες που βρίσκονται στον όροφο του Μεγάρου.

 Ένα σχετικό συμβάν έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν συμπολίτης μας, με σοβαρά κινητικά προβλήματα, λόγω ακρωτηριασμού του κάτω άκρου του, προσήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο ως κατηγορούμενος σε υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η αίθουσα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, όπου θα εκδικαζόταν η σχετική υπόθεση, βρίσκεται σε όροφο και όχι στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, συγγενικό πρόσωπο του ΑμΕΑ αναγκάστηκε να τον μεταφέρει ο ίδιος «στα χέρια», προκειμένου να παρευρεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι, αν και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για την εγκατάσταση ειδικής ράμπας για ΑμΕΑ στο Δικαστικό Μέγαρο και έχει ήδη εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο από την Πολιτεία, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα έχει «παγώσει». Ο λόγος είναι ότι η εγκατάσταση αυτή αναμένεται να ενταχθεί στις υπόλοιπες εργασίες και παρεμβάσεις επιδιόρθωσης που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και στατικότητα του κτιρίου.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 

«1.  Γιατί καθυστερεί το έργο της εγκατάστασης ειδικής «ράμπας» για ΑμΕΑ στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, δεδομένου ότι έχει ήδη εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο;  

2. Πότε, επιτέλους, προτίθεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα και διευκόλυνση ΑμΕΑ σε Δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου – όπως το πολύπαθο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου – ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες αυτές και να γίνουν πιο φιλικές προς τα άτομα με κινητικά ή άλλα είδους προβλήματα;».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook