Αποθέσεις στερεών απορριμμάτων, επιχωματώσεις, εκχερσώσεις, οικοπεδοποιήσεις και δόμηση είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι της Κρήτης.

Οι φυσικές υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 60% στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ενώ η υποβάθμιση αυτών που έχουν απομείνει συνεχίζεται.

Μέσα σε πέντε χρόνια άλλοι 30 υγρότοποι θα ανήκουν στο παρελθόν και πιθανότατα μόνο στο φωτογραφικό αρχείο του WWF Ελλάς, αφού η καταστροφή που έχουν υποστεί είναι μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» του WWW Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν.

«Πάνω από 40 υγρότοποι υποφέρουν δραματικά στο νησί μας, ενώ οι 30 από αυτούς θα καταστραφούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς», σημειώνει ο ίδιος.

 Αλλοίωση

Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς στην Κρήτη έχουν αλλοιωθεί σημαντικά και οι απειλές είναι ορατές και για τους υπόλοιπους.

Ανάμεσα στους υγροτόπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου -ο οποίος αντιστέκεται αλλά είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί, σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν-, το έλος Γεωργιούπολης και το εκβολικό σύστημα του Αποσελέμη ποταμού, ενώ μέρα με τη μέρα προστίθενται και άλλοι, όπως οι αλμυρόβαλτοι του Κουρεμένου και η εκβολή του ρέματος Ανδρόμυλου στο Νομό Λασιθίου, οι εκβολές του Αναποδάρη, του Καρτερού, του Ξηροπόταμου και του Γαζανού στο Ηράκλειο, ο ρύακας Επισκοπής, το έλος Φραγκοκάστελλου και η εκβολή του ρέματος Κατσάρι στο Ρέθυμνο, καθώς και όλοι σχεδόν οι υγρότοποι στις βόρειες ακτές του Νομού Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook