Σε πλήρη αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου οικονομικού ιστού έχει οδηγήσει η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου και διανύει ήδη τη δεύτερη εβδομάδα, με τα χτυπήματα των κερδοσκοπικών κύκλων εις βάρος των να εντείνονται στο έπακρο.

Λίγες μόλις ημέρες ύστερα από την υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s και μετά το «Μαύρο Σάββατο» που διήνυσαν τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, το κλίμα στους κόλπους των επενδυτών παραμένει εξαιρετικά βαρύ.

Η παραφιλολογία των προηγούμενων εβδομάδων, με τους απανταχού «σπεκουλαδόρους» να στρέφουν τα πυρά τους τόσο εναντίον των Η.Π.Α. όσο και κατά των ευρωπαϊκών οικονομιών, κυρίως των αδύναμων, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, βρήκε γόνιμο έδαφος με το άνοιγμα τόσο των ασιατικών όσο και των ευρωπαϊκών αγορών τη Δευτέρα.

Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την «Ομάδα των Επτά» (G7) κατά την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, για ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και προώθηση άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών σε ό,τι αφορά τις χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα, κατέρρευσαν ως άλλος πύργος από τραπουλόχαρτα ήδη από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με τους επενδυτές σε Ασία και Ευρώπη να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.

Οι διεθνείς χρηματαγορές έκλεισαν στην Ασία με σημαντικές έως και δραματικές απώλειες όπως στη Σεούλ όπου καταγράφηκε πτώση της τάξης των -6,3%. Στο Χόνγκ Κονγκ ο χρηματιστηριακός δείκτης με -2.48% και η Σαγκάη με -3,78% ακολούθησαν την πτώση και στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei-225 με -2,18% έκλεισαν τον κύκλο.

Εναλλαγές για γερά… στομάχια στις ευρωαγορές – «Βουτιά» στην Αθήνα

Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) παρενέβη στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προχωρώντας σε εκτεταμένες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Τι κι αν οι παραινέσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών για ψυχραιμία έδιναν και έπαιρναν: το πλήγμα από το χρηματιστηριακό «τσουνάμι» της Ασίας μετριάστηκε, αλλά δεν ανακόπηκε.

Οι αρχικώς κόκκινοι δείκτες «πρασίνισαν» για πολύ λίγο, με τα χαμόγελα των Ευρωπαίων επενδυτών να σβήνουν λίγο μετά το μεσημέρι, οπότε ξανάρχισε η πτώση και η ανησυχία.

Λίγο μετά τις 15:00, η αγορά του Λονδίνου «έχανε» 1,62% με τον FTSE-100 να υποχωρεί στις 5.161 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX-30 κατέγραφε σοβαρές απώλειες κατά 2,32% στις 6.091 μονάδες. Πτώση 1,70% και στο Παρίσι, με τον CAC-40 να αγγίζει τις 3.224 μονάδες.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στο ευρωπαϊκό δείκτη επενδυτικού κλίματος Sentix, ο οποίος βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009, υπό το βάρος των ανησυχιών για αδυναμία των ηγετών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την οικονομική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Sentix, ο σχετικός δείκτης για τον Αύγουστο σημείωσε πτώση – ρεκόρ στις -13,5 μονάδες από 5,3 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα ακόμα και από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση των αναλυτών, για πτώση του δείκτη στη -1,0 μονάδα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο zougla.gr, το χαστούκι ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου λίγο μετά τις 13:45 έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 5,14%, «φλερτάροντας» επιδεικτικά με το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων.

Η εξέλιξη αυτή ήδη προκαλεί σοβαρές ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ενώ έχει προγραμματίσει επαφές και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook