Η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να καταλήξει σε αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι περικοπές που ζήτησαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μήνυμά τους προς τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο και το δημοσίευμα στο protothema.gr, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενισμού του ελλείμματος στο ΑΕΠ το 2013 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και 16 δισεκατομμύρια το 2012. Δεν αποκλείεται — όπως ανέφερε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ιδιωτικού καναλιού «Tg5»- μέρος των οικονομικών μέτρων άμεσης εφαρμογής, να αποφασισθούν ήδη στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης και να επισημοποιηθούν υπό την μορφή κυβερνητικού διατάγματος.

Τα κύρια σημεία στα οποία αναμένεται να επιμείνει η κυβέρνηση της Ρώμης, για τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου, όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, θα είναι τα εξής: διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην λίστα των δικαιούχων των συντάξεων αναπηρίας, άμεση σύνδεση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής με την συντάξιμη ηλικία, περιορισμός των συντάξεων που δικαιούνται οι χήρες, που θα μπορούσαν να αρχίζουν να καταβάλλονται βάσει ενός «ηλικιακού κριτηρίου», π.χ., μετά το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν, παράλληλα, ότι «δεν αποκλείεται να αποφασισθεί και η έναρξη μιας νέας περιόδου ιδιωτικοποιήσεων, όπως και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας για τα είδη πολυτελείας».

Για την Τετάρτη, πάντα, έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που περιμένουν από την κυβέρνηση ένα συγκροτημένο σχέδιο προτάσεων και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε δηλώσεις του, τέλος, στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, ο ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα τονίζει ότι «οι κρίσεις αποτελούν πάντα φάσεις αλλαγής που ευνοούν τον προβληματισμό. Η κρίση, μπορεί, λοιπόν, να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πληθωρικής δημόσιας οικονομίας, των συντεχνιών, των παρωχημένων κανόνων που ρυθμίζουν τα διάφορα επαγγέλματα και των ελλιπών υποδομών».

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν μετ’ επιτάσεως ότι η «εξυγίανση» και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού σχεδιάζεται να επιτευχθούν με την περιστολή δαπανών αλλά όχι με την αύξηση των φόρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook