Αν το επίπεδο μιας κοινωνίας χαρακτηρίζεται από το πώς συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα μέλη της, οι Ρεθεμνιώτες θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πολιτεία μας. Όχι στο σύνολο της βέβαια, τουλάχιστον όμως στις περιοχές που με ευρωπαϊκά λεφτά αναπλάσαμε, το πρώτο που λάβαμε υπόψη είναι οι ανάγκες των αδυνάτων. Τουλάχιστον αυτά πιστεύαμε έως σήμερα, γιατί τα άτομα για τα οποία δημιουργήθηκαν αυτές οι υποδομές, τα Άτομα με Αναπηρία, μέσω του προέδρου του σωματείου τους κ. Τσαχάκη δίνουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση.

Εμείς για παράδειγμα βλέπουμε τις ράμπες στις διαβάσεις πεζών και θεωρούμε ότι βολεύουν. Αυτοί που τις χρησιμοποιούν όμως λένε πως είτε βρίσκονται σε λάθος σημεία, είτε έχουν λανθασμένη κλίση, είτε ακόμα πως υπάρχει ράμπα στην μία πλευρά του δρόμου, αλλά … όχι στην άλλη, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο να μην μπορεί να τις αξιοποιήσει! Για τους διαδρόμους πεζών δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, όλοι βλέπουμε πως συχνά διακόπτονται από κολώνες, κιόσκια ενημέρωσης, στάσεις λεωφορείου και περίπτερα.

Το πρόβλημα  είναι γενικότερο σε όλα τα δημόσια έργα και εστιάζεται στην φτωχή ποιότητα των μελετών η οποία οφείλεται, όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός εξηγεί, στις μεγάλες εκπτώσεις που γίνονται τόσο στις μελέτες, όσο και έπειτα στα έργα. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα στα έργα ανάπλασης, το χαντάκι ανατολικά του Παλαιοντολογικού Μουσείου που υποτίθεται πως θυμίζει το ρέμα Καμαράκι και αφού έγινε πηγή μόλυνσης και φωλιά κουνουπιών, τώρα χάσκει δημιουργώντας πελάτες για ορθοπεδικούς… 

Η καθυστέρηση που υπάρχει στο έργο υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ στην Αρκαδίου, δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία. Δυστυχώς ο αρτηριοσκληρωτικός χαρακτήρας της ΔΕΗ δεν επέτρεψε την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του έργου, η οποία γίνεται τώρα. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ρευστότητας που βασανίζει την επιχείρηση, η οποία κινδυνεύει να την χρεοκοπήσει.

Οι πολιτικές που πρώτα ακολούθησε ο τότε υπουργός κ. Σκουρλέτης ήταν απλά καταστροφικές, αφού πρώτα απαγόρευσε τις διακοπές ρεύματος κάτι που εκτόξευσε τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και έπειτα επέβαλε το παράλογο να παραχωρήσει η ΔΕΗ 50% του μεριδίου της στην αγορά, αλλά χωρίς να πουλήσει μονάδες. Δέχτηκε δηλαδή τη μείωση των εσόδων στο μισό, διατηρώντας τα έξοδα στο ακέραιο. Αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κινδυνεύει με κατάρρευση και να κρατιέται στην επιφάνεια καθυστερώντας τις πληρωμές των υποχρεώσεων της, μεταξύ των οποίων και των εργολάβων που κάνουν τα έργα της.

Επειδή το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα και η Αρκαδίου κινδυνεύει να παραμείνει σκαμμένη ολόκληρο το καλοκαίρι, το κομμάτι που έχει σκαφτεί πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό και το υπόλοιπο να συνεχιστεί μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Το πλάνο που προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών έως το Πάσχα έχει καταρρεύσει. Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη.      

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operation

[email protected]    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook